Творческо ателие под надслов „Вълшебни букви“ организира Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ на 10 и 11 юли 2024 г. Това е второто издание на инициативата, която се провежда в рамките на проекта „В началото бе Словото…“ – от глаголицата до съвременното изкуство“.

Водещ на артпроявата ще бъде Ива Пенчева, която ще покаже тънкостите на писане и рисуване на първата българска азбука – глаголицата, създадена в периода 855-862 г. от Константин-Кирил Философ. Всички деца над 8-годишна възраст ще могат да се опитат да рисуват „вълшебните“ букви от глаголицата върху коприна.

Идеята има за цел да запознае деца и младежи с глаголицата и въздействащите и́ проекции в днешно време. Старобългарската азбука е наричана от специалистите „най-съвършената графична система от древни времена до днес“.

Проектът „В началото бе Словото…“ – от глаголицата до съвременното изкуство“ е пореден за РБ „Априлов-Палаузов“, реализиран с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Преди него са осъществени още два проекта – „От хартията до книгата...и след това“ и „Книжно лято – букви, думи и знаци“.

Началният час на ателиетата през двата дни е 10:30 ч., а мястото – паркът край Библиотеката. Местата са ограничени, изисква се предварително записване на тел. 066 806 327 до 8 юли включително, съобщават организаторите.

Таня Христова към участниците в Лятната строителна академия: "Поздравявам Ви, че сте избрали пътя на едни изключително важни и достойни хора с мисията да създават."
4 юли 2024
Започна шестия куклен фестивал "Рачо и Дешка"
6 юли 2024