Община Габрово беше домакин на церемония, по време на която Посланикът на Кралство Белгия  у нас Н.Пр. Фредерик Мьорис удостои с почетното отличие Офицер на „Ордена на Короната“ г-жа Марияна Башева. „Орденът на Короната“ е национален орден на Кралство Белгия  и е едно от най-високите присъждани отличия, което става с указ на Негово Величество крал Филип. Присъжда се за заслуги, извършени към белгийската държава, особено за такива в публичния сектор. Негови носители са както дипломати и висши държавници, така и хора от сферите на науката, литературата, изкуството и бизнеса. Има 5 степени, като офицер е втората във възходящ ред.

Марияна Башева притежава и званието Рицар на Ордена на короната, което и бе присъдено през 2005 г. от посланика на Белгия Негово Превъзходителство Филип Беке.

„Отношенията между белгийския Аалст и Габрово датират от много години и безспорно в основата на това добро сътрудничество стои Марияна Башева. Със своята ангажираност, всеотдайност и не на последно място огромно сърце тя успя да допринесе не само за развитието на партньорството, но и за създаването на много приятелства между нашите две страни.“ – каза заместник-кметът Невена Минева по време на церемонията, на която присъстваха още председателят на Общински съвет Габрово инж. Климент Кунев, заместник-кметът по архитектура арх. Николай Меразчиев, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов и близки на отличената. Бившият Почетен консул на България във Фландрия Вили ван Импе изпрати поздравително писмо до Марияна Башева, в което изтъква малка част от реализираните дейности през годините и казва: „Тя заслужава повече от всеки друг уважение и аз се радвам, че го получава днес с награждаването с „Офицер на ордена на крал Филип“. Този голям подарък показва, че и Белгия я уважава за нейната дългогодишна служба в полза на хората от Габрово и Аалст.“

Партньорските отношения между Габрово и Аалст започват през 1976 г., когато делегация от Белгия, в която е и журналистът Жос Де Гайтер от Аалст, посещава Габрово. Впечатлен от видяното, особено в Дома на хумора и сатирата, в него се ражда идеята да запознае двата града. Още през пролетта на следващата година в Габрово пристига официална белгийска делегация, водена от кмета Марсел Де Бископ.

Официално, двустранното споразумение за сътрудничество е подписано на 14 май 2010 г. в Габрово. В споразумението са записани намеренията на двете страни за иницииране и участие в съвместни проекти в областта на туризма, обмяна на административен опит, култура, младежки и социални дейности и образование.

Аалст е известен със своя карнавал, който се провежда в края на месец февруари. Именно карнавалите са голямата обща тема на двата побратимени града. 

Сътрудничеството прераства и в редица сдружения, които работят по проекти, свързани с насърчаване на европейската карнавална култура, социални и арт проекти, инициативи, свързани с образованието, областта на медицината, младежите и хората с увреждания. Дългогодишно е партньорството и в сферата на младежкия обмен, а също така и работата по програма „Еразъм – младежи в действие“.

Доброволци от доброволно формирование „Янтра“ ще участват в Национално състезание за доброволци
20 юни 2024
Доброволци от доброволно формирование „Янтра“ заeха 7-мо място в Националното състезание на доброволците
22 юни 2024