Доброволци от доброволно формирование „Янтра“ постигнаха 7-мо място в отборното класиране на провелото се днес Третото национално състезание на доброволните формирования в Република България. То се проведе на стадион „Чавдар“ в Троян и се организира от сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България" и Министерството на вътрешните работи.

В надпреварата се включиха над 120 участници от 19 общини. В отборни и индивидуална дисциплини състезателите премериха своите знания и умения, свързани с пожарната безопасност и защитата на населението при бедствия, аварии и кризисни ситуации. Съдии проследяваха стриктно изпълнението на задачите, които бяха наблюдавани и от официалните гости на проявата - заместник – директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Любомир Баров и председателя на Националната асоциация на доброволните формирования д-р Ясен Цветков.

19 отбора се състезаваха в трите колективни дисциплини - поставяне на шланг за бързина и издърпване на въже с гума, построяване на смесена водопроводна шлангова линия и щафетно построяване на дига. В индивидуалната дисциплина - гасене на смес от нафта, бензин и вода в тава с прахов пожарогасител, се включи по един представител от всеки отбор. 

За втора поредна година отборът на ДФ от община Казанлък завоюва първото място с общ резултат 175,5 точки. На второ - е отборът на Софийска община, а трето място зае ДФ на община Кюстендил, съответно със 170 точки и 155 точки.

В индивидуалната дисциплина Първо място зае Станимир Христов от Варна с впечатляващия резултат от 5.47 секунди. Втори е Добромир Добрев от Дългопол с време 5,89 секунди, а на трето място е Цвятко Цвятков от Стрелча с време 6,21 секунди.

Своето представяне габровският отбор определи като добро, имайки предвид че участват за първи път в подобно състезание. Димитър Малчев, Михаил Михайлов, Ивайло Колев и Тодорка Мирчева, водени от своя капитан Павлин Павлов, признават, че не са дошли за победа на всяка цена, а да сверят своите умения за реакция в бедствени ситуации, на които в последните години все повече ставаме не само свидетели, но и участници. „Видяхме какво можем, видяхме и грешките си и оттук нататък започваме да работим за тяхното отстраняване“ – коментира капитанът на отбора и благодари  за оказаната подкрепа на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Габрово и Община Габрово. Приемат доброволчеството като мисия, защото „няма нищо по-благородно от това да помагаш“. Петимата участници в днешния отбор имат своя професия в различна сфера на дейност, но смятат, че именно това ги прави полезни в извънредни ситуации. Завръщат се от състезанието много по-уверени и мотивирани.

Доброволното формирование „Янтра“ към Община Габрово функционира от 2012 г. и към днешна дата се състои от 19 души в това число и ръководител, всички те преминали първоначален основен курс на обучение.

Галерия със снимки от състезанието

Посланикът на Кралство Белгия у нас удостои с почетно отличие Марияна Башева
21 юни 2024
Детски празник „В света на приключението 8“ – 30 юни, парк „Маркотея“
24 юни 2024