Дискусия на тема „Персонализираната медицина и онкологични заболявания“ ще се проведе на 28 май от 15:00 часа в Ритуална зала на Община Габрово. Събитието организират съвместно Община Габрово и Център за компетентност Леонардо да Винчи при Медицински университет – Плевен.

По време на срещата проф. д-р Савелина Поповска ще говори по темата Персонализирана медицина при рак на гърдата“. Тя ще представи нови възможности за профилактика и лечение на онкологичните заболявания, индивидуализирания подход, който подобрява диагностиката, а в някои случаи и прогнозата на заболяването чрез определяне на лечение с потенциал за най-добър очакван ефект в конкретен случай.

Върху „Персонален геном и персонализирана медицина“ ще акцентира д-р Зорница Камбурова. Тя ще се фокусира върху методите на молекулярната генетика, които могат да  предвидят кой индивид е носител на патологични мутации и до какви заболявания могат да доведат тези нарушения.

Генетиката е една от най-бързо развиващите се научни направления в областта на медицината и заема все по-голяма роля при диагностициране, лечение и профилактика, както по отношение на генетичните заболявания, така и тези, дължащи се на генетично предразположение, като онкологични заболявания, шизофрения, Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.  Напредъкът на генетиката и на методите за генетичен анализ, даде тласък на едно ново направление на медицината – персонализирана медицина, наричана още прецизната медицина. Тя включва използването на информация за специфичните биологични характеристики на индивида и неговото заболяване с цел оптимизиране на качеството на живот, превенция на болести, ранна диагностика, проследяването и лечение на болестта или състоянието на конкретния пациент.

Проф. д-р Савелина Поповска е Ръководител следдипломно обучение в Медицински университет – Плевен, ръководител на Катедра „Патоанатомия” във висшето училище и началник на Отделение „Клинична патология” в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Д-р Зорница Камбурова е  асистент към катедра "Медицинска генетика" на Медицински университет Плевен и генетичен консултант към Лаборатория по медицинска генетика.

Събитието е отворено за всички заинтересовани страни, предвидена е дискусионен панел за въпроси към лекторите.

По рано същия ден /28.05.2024 г./, проф. д-р Савелина Поповска и д-р Зорница Камбурова ще бъдат гости в предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ.

Център за компетентност е Леонардо да Винчи е създаден в рамките на проект BG05M2OP001-1.002-0010-C01 "Център за компетентност по персонализирана медицина, 3d и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия", реализиран от Медицински университет – Плевен и финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския фонд за регионално развитие.

 

Снимка: Център за компетентност е Леонардо да Винчи

455 абитуриенти ще преминат по червения килим в следващите няколко празнични дни
22 май 2024
Празник на детето в градинката с мечето за 1 юни
23 май 2024