Петнайсет участници от седем държави посетиха Габрово в края на миналата седмица по проекта „Зелено овластяване на младежите – зелени професии за по-зелена Европа“, в който Община Габрово е партньор. Гостите от Словения, Испания, Италия, Гърция, Румъния, Латвия и Унгария се запознаха със зелените политики и постижения на Община Габрово – наградата „Зелен лист“, избирането на Габрово за един от стоте европейски града, които целят климатична неутралност до 2030 година и обявяването ни за град на ЮНЕСКО в сферата на занаятите и фолклора.

На участниците бяха представени още плановете за екологичен градски транспорт, системата за мониторинг на въздуха, вендинг машините за отпадъци, различни екологични инициативи, които насърчават гражданите да рециклират, депото за неопасни отпадъци, фестивалът „Узана поляна фест“. Гостите посетиха и пространството „Терасата“, създадено от ученици на Националната Априловска гимназия като място за отдих, споделяне на зелени идеи и класна стая на открито.

Групата посети и „Град-градина“ – образователната интерактивна инсталация в Музей „Дом на хумора и сатирата“, която е насочена към най-малките и насърчава рециклирането и опазването на природата. Там художничката Невена Екимова разказа за работата си с отпадъчни материали и показа ателието си и проекта, върху който работи в момента.

В програмата беше включено посещение на фирма „Мехатроника“, чийто екип презентира различни машини за производство на екологични туби и разказа за партньорството си с Технически университет – Габрово и с Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“. Представители на партньорската фирма „Сенсейт Технолоджис“ показаха разработките си на системи за мониторинг на околната среда.

В Община Габрово гостите бяха посрещнати от заместник-кмета Мария Йозова, представиха своите градове и се запознаха с плановете на града за зелените политики. Научиха повече за туристическия бизнес в Габрово и за дейностите на местния Младежки център, който работи с младите хора по инициативи за опазването на околната среда.

Проектът „Зелено овластяване на младежите – зелени професии за по-зелена Европа“ (Green Youth Empower) цели обмен на добри практики и идеи в областта на екологията и насърчаване на младежката активност в зелените политики и вземането на решения, зелените работни места и иновациите. Участниците са младежи или работещи с млади хора в различни сектори – общини, културни и спортни институции, неправителствени организации, артисти. По проекта предстоят още три срещи в Гърция, Италия и Румъния, посветени на участието на младите хора в зеления преход.

Габровски камерен оркестър Ви кани на концерт на 17 април
15 април 2024
Две купи, 5 златни и 2 бронзови донесоха шахматистите на ШК "Орловец 1997"- Габрово от турнири през уикенда
15 април 2024