Пъстра, цветна, гиздава като невеста в Габрово е карнавалната фиеста.....

Няма криза!? са кръстили габровци тазгодишното издание на своя карнавал. И ще посрещнат с усмивка на 16 май всички гости на града, за да им покажат кризата от най-смешната й страна.

Подготвили са габровска рецепта за оцеляване - голям казан с царевица, от който са готови да почерпят всички със зрънце на клечка. Във време, в което се стремим към екологичното и се приближаваме към първичното, габровци ще докажат, че могат да оцелеят със зрънце царевичка също като една патка или пуйка, за каквито ги смятат политиците.

Габровци са се опитали да потърсят и първопричината за кризата и са я намерили в своята котка, която ще премине доста затлъстяла през карнавалното дефиле, лежейки по гръб сред изобилие от салами, мишки и продоволствия и всички около нея ще се опитват да я нахранят.

Като прогресивни и абсолютно в крак с времето хора, жителите на града на Рачо Ковача ще демонстрират и своя принос във възобновяемите енергийни източници. Те вече са открили как сами да произвеждат електроенергия и по време на карнавала ще покажат макет на котка, която гони мишка в барабан, произвеждайки електроенергия за града. След като отдавна сложиха канелки на яйцата, за да ги използват по няколко пъти, габровци не могат да оставят котките свободно да се шляят по улиците и ще ги впрегнат да работят. Така приносът на котката без опашка, която създава имидж на града от години, ще бъде умножен многократно чрез икономия на електроенергия и ценни средства.

Въпреки кризата паметникът на Рачо Ковача отново ще бъде облечен. И тъй като банките в града са много, Рачо Ковача ще ги управлява от реката, а част от автобусните спирки ще бъдат преустроени специално за празника в банкови клонове.

Карнавалът разбира се има и своето лого. Котката на него е обзаведена с атрибутите на образа на скитника на Чарли Чаплин. Шивашкият метър и годините, отбелязани върху него, показват как тя постепенно се е вталявала, защото кризата при нас не е от вчера и това се вижда по чертичките на колана й. Но и той все пак има край и габровци обещават, че рано или късно кризата ще свърши. Габровската котка не е боса, защото тя никога не е „боса” по никакви въпроси. Няма риза на гърба си, защото я е подарила на ближния от гостоприемство. В крайна сметка една усмивка топли повече от една риза, та дори и от един балтон...

Община Габрово спечели проект за ремонт и оборудване на Детска ясла „Зора” № 9
27 април 2009
Обществено обсъждане на Подробния устройствен план на Узана
29 април 2009