На 16 февруари, петък, от 12.00 часа фондация „Искам бебе“ и Младежки център - Габрово се обединяват в организирането на безплатен образователен семинар в рамките на иновативния проект „Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта.

Семинарът ще се проведе в художествена галерия „Христо Цокев“ и е насочен към младежи от 15 до 29 години. Те ще бъдат поканени да се включат в дискусии и обучения в областта на сексуалното, репродуктивното и менталното здраве, активния начин на живот и здравословното хранене.

Програмата е съобразена с нуждите на младежите и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Обучителния семинар предоставя цялостна образователна програма, включваща панели за:

  • превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;
  • здравословно хранене и диететика;
  • физическа активност и активен начин на живот;
  • емоционално здраве и качество на съня.

Лектори в семинара са д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог в МБАЛ „Света София”, дългогодишен член на БЧК, д-р Ангелина Иванова (Д-р Анн) – ендокринолог, специалист в областта на храненето, Катя Симеонова – психолог, която ще говори по темите за емоционалното здраве и справяне със стреса и Веселин Веселинов – треньор по баскетбол, лектор по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Проектът „Младите българи - архитекти на промяната“ цели не само да предостави информация, но и да подкрепи формирането на позитивни навици у младежите.

Семинарът в Габрово е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024 г. Проектът продължава своя път, вдъхновявайки младежите в България за по-здравословно и успешно бъдеще.

Модератор на събитието е Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

По време събитието присъстващите ще могат да получат информация и за програмата на Община Габрово за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми.

Повече по темата утре - 14.02.2024 г. в "Часът на Габрово"

по радио Бумернаг FM на 101.7 MHz.

Габрово се присъедини към общинския пакт за превенция и противодействие на корупцията
13 февруари 2024
Почитаме живота и делото на Васил Левски с поклонение на 19 февруари
13 февруари 2024