С бляскава и емоционална церемония Община Габрово отличи за 15 път най-изявените личности от габровския спорт за отиващата си 2023-та година, с участието на група RDMK и европейският шампион по бийт бокс – габровецът Макс Моравски-МАХО. В обръщението си към всички спортисти и треньори в залата кметът на Габрово Таня Христова им благодари за труда и усилията, които влагат в името на любимия си спорт, с което прославят името на нашия град и ни карат да се гордеем с техните успехи.

Спортист №1 на Габрово за 2023-та година е Моника Стоянова от клуб „Надежда“. Тя получи отличието си от кмета Таня Христова и парична премия от 1000 лева. Първото място в Десятката на Габрово ѝ донесе световната титла по киокушин от първенството на Световната киокушин федерация, проведено преди месец в Арнхайм, Нидерландия. В „ниската земя“ Моника спечели златото при кадетките до 21 години в категория до 55 килограма с победи над съпернички от Унгария, Латвия и Украйна. Това е третото злато от Световно първенство в колекцията ѝ. През годината Моника записа и място в топ 8 при жените на първенство на Световната киокушин организация в Йокохама, Япония, а от  купата на Световния киокушин съюз, проведена в Камчия, заслужи бронзов медал.

Второто място в беше отредено на двама състезатели, представители на един спорт – скокове на батут. Заслужиха го Радост Пеева и Цветин Стоянов от клуб „Акро-арт“, които  завоюваха бронзови отличия от 30-ото Световно първенство по скокове на батут за юноши, девойки и младежи, проведено в Бирмингам, Англия. И двамата се състезават във възрастовата група до 14 години. Цветин Стоянов е с два бронзови медала от дисциплината батут-синхрон в партньорство с Георги Георгиев от Стара Загора. Радост Пеева също е бронзов медалист на батут-синхрон в тандем с Микаела Христова от Русе. Отличието им беше връчено от Областният управител на Габрово – Мария Башева.

В топ 3 намери място и миналогодишният първенец в Десятката на Габрово – Иван Димитров от КК “Янтра“. Възпитаникът на Владимир Вътев стана европейски шампион при състезателите над 21 години в дисциплината Шобу санбон кумите от първенството по Шотокан карате-до на обединените нации, проведено в Линяно Сабиадоро, Италия. В първенството на Стария континент Иван Димитров завоюва и два сребърни медала – от дисциплината Асай Рю ката и на Мастърс в групата 18+. Той получи наградата си от Невена Минева - заместник‐кмет „Образование, социални дейности, култура и туризъм“.

Четвъртата позиция беше отредена на финалистите от Световното първенство по спортни танци в Шадминг (Австия) Преслава Драганова и Александър Савеков от клуб „Ритмика“.

Петото място зае Йордан Йорданов от клуб „Некст“, спечелил пълен комплект медали от Европейското първенство по таекуон-до ITF в Йезоло, Италия.

Шестата позиция беше за щангистът Петьо Стефанов, който представи страната ни на Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и младежи до 20 години в Букурещ, Румъния.

Седмото място заеха състезателите на „Сдружение Равен старт“ Ивелин Граматиков и Григор Станчев, които представиха България и града ни на Спешъл олимпикс в Берлин и Световните игри за хора с нисък ръст.

Осми е бронзовият медалист от Европейското първенство по таекуон-до ITF в Йезоло, Италия – Мирослав Петров.

Девето място зае талантът на джудо клуб „Габрово“ Виктор Рачев, който завоюва бронзов медал от Балканиадата в Черна гора.

Десетата позиция в класацията беше отредена за най-добре изявилите се през годината състезатели от колективните спортове. Отличия получиха Георги Стефанов (ХК Чардафон), Иванела Арнаудова (ХК Бъки), Ивайло Стоянов (БК Чардафон), Петър Ганев (РК Янтра) и капитанът на „Янтра“ Петър Казаков. 

Казаков се качи на сцената и още един път, заедно със съотборниците си от „Янтра“. Те бяха удостоени с наградата за „Отбор на годината“. „Янтра“ за четвърти пореден сезон е част от Втора професионална лига и бележи постоянно израстване. През сезон 2022/2023 габровският тим завърши на 8-мо място в крайното класиране – най-високото до момента след завръщането му в професионалния футбол. Тази година, под ръководството на Велислав Вуцов, отборът се представя още по-силно и след изиграните 20 мача завърши полусезона близо до челото. Съставът ни заема петата позиция в подреждането с 8 победи, 7 равни и 5 загуби. Отборното отличие връчи легендата на габровския футбол Вангел Стаматов, който тази година отбеляза своя 80 годишен юбилей.

За втора поредна година кметът Таня Христова година с наградата за най-добър треньор ръководителя и главен треньор на „Акро-арт“ Юлиан Георгиев. 2023-та беше изключително успешна за него и клуба. Цели седем състезатели на „Акро-арт“ бяха избрани да представят страната ни на Световното първенство по скокове на батут в Бирмингам, Англия и трима от тях се завърнаха с отличия. Цветин Стоянов завоюва два бронзови медала, по един донесоха Радост Пеева и Александра Вакарелска. Към четирите медала състезателите на клуба добавиха и две четвърти, едно пето, седмо и девето място. Състезателите на клуба се представиха на ниво и в два международни турнира – в Грузия и Чехия, от които завоюваха 5 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала. „Акро-арт“ беше безапелационен и на родната сцена, като завоюва отборните титли от Държавните първенства в Ямбол, Габрово и Русе и куп индивидуални отличия.

В церемонията бяха отличени успехите и габровските мастърс лекоатлети Живко Желев, Константин Киров и Петьо Христов – участници на Световното първенство в зала в град Торун Полша и в Европейското първенство на открито в Пескара, Италия. Грамоти получиха и Владимир Станчев и Тодор Георгиев, които представиха страната ни на световни шампионати за хора с увреждания по футзал и шахмат.

Снимки в галерията

Община Габрово кандидатства за техническа помощ за инвестиции в Зоопарка
20 декември 2023
Община Габрово очаква вашите предложения по Бюджет 2024
21 декември 2023