През настоящата 2023 година Габрово чества 150 години от рождението на великия индустриалец Пенчо Семов. За да покажем своето уважение към живота и делото на благодетеля, наричан Българския Рокфелер, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Превантивно-информационен център към Община Габрово организират превантивно-образователна инициатива под надслов „За Габрово – с гордост“.

Инициативата цели да популяризира сред габровските ученици позитивния пример на предприемачи, книжовници и дарители, както и делата и постиженията им, които са с особен принос за индустриалния прогрес на града ни от миналия век, който спомага за утвърждаването на Габрово като водещ за страната просветен център.

Проведен е тематичен фото конкурс в две възрастови категории:

Конкурс за авторска снимка с послание на тема „За Габрово – с гордост“, за ученици от 5-7 клас.

На първо място се класира Радостина Стоева-ОУ “Ран Босилек“,  на второ - Пресиана Ненова-ОУ “Св Св Кирил и Методий“, на трето - Пресиана и Радинела Драганови- ОУ “Ран Босилек“.

Конкурс за фото есе на тема: „Социалната отговорност на габровските индустриалци и будители – минало, настояще и бъдеще“, за ученици от 8-12 клас.

На първо място се класира Пламена Георгиева - Национална Априловска гимназия, на второ място-Йоана Николова – ПГТ “Пенчо Семов“, на трето място - Мирослава Енчева- ПГТ  “Пенчо Семов“.

На 20.12. в хотел „Мак“ ще се проведе интелектуална игра - куиз „За Габрово - с гордост“, в която ще се включат  представителни отбори от ученици на възраст от 8 до 12 клас.

Идеята на превантивно-образователната инициатива е да доведе до ангажирането на възможно най-голям брой млади хора в дейности, които конструктивно осмислят свободното им време. И както често се изтъква, че бъдещето се гради върху познаването на миналото, сме радостни, че възможно най-голям брой ученици участват в инициативата „За Габрово - с гордост“.

Община Габрово по пътя към климатична неутралност с програма УРБАКТ
19 декември 2023
Детската млечна кухня в Габрово предоставя ваучери на семейства в нужда
19 декември 2023