Всички водни съоръжения в музея на открито „Етър“ са реставрирани и консервирани. Възстановяването беше извършено през последните две години по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

Воденица долапкиня © РЕМО „Етър“

Единствената в България колекция от действащи съоръжения, задвижвани с вода, се намира в етнографския комплекс край Габрово. Те са десет на брой и нямат аналог в другите европейски музеи, тъй като функционират, както в миналото, а работните им части са оригинални. Това са воденични камъни, мелнични механизми, тепавичарски чукове, чаркове за плетене на гайтан и други.

Воденица караджейка © РЕМО „Етър“

Изпълнението на тази дейност от проекта бе поверено на консорциум „ЕКСА Строй“ ДЗЗД, а в реконструкцията са вложени близо 880 хиляди лева. При подмяната на механизмите и водоподаващите улеи е използван автентичен материал, спазвайки традиционната технология. Според потомствения воденичар от Калофер Александър Цветков – участвал в пускането на двете воденици (караджейка и долапкиня), ремонтът е бил наложителен заради износването от дългогодишната експлоатация, а след него съоръженията са запазили автентичността си.

Струг за гаванки © РЕМО „Етър“

Разположението на водните съоръжения е обусловено от съществуващата през 70-те години на ХІХ век оригинална вадищна система и заварените на терен воденица караджейка, тепавица и валявица (ХVІІІ–ХІХ век). Изграждането на другите обекти започва през пролетта на 1963 г. и завършва година по-късно, когато е открит Музеят.

Валявицата в действие © РЕМО „Етър“

Оформена на две нива, вадата дава възможност едно и също количество вода да задвижи две групи съоръжения. Освен заварените са направени възстановки или са пренесени, съществували в Габровско през ХVIII и XIX век. На първото ниво са механично точило за ножарски изделия, тепавица, воденица караджейка, струг за гаванки и танури, валявица. На второто ниво са гайтанджийница, воденица долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница (дъскорезница) и втора валявица. 

Валявица за пране на текстилни изделия © РЕМО „Етър“

Колекцията от водни съоръжения в музей „Етър“ представя майсторлъка на балканджията да впрегне силата на водата и неговата находчивост в създаването на различни приспособления, които спестяват труд, облекчават работния процес, увеличават производството и подобряват качеството на изделията.

Чарковете за плетене на гайтан в гайтанджийската одая © РЕМО „Етър“

Близо 10.5 милиона лева са вложени за обновяване и създаване на съвременни условия в обектите на музейния комплекс „Етър“. Включен е цялостен ремонт на хотел „Странноприемница“, където ще се помещава администрацията, изграден е нов детски център, мобилна сцена, водните съоръжения се реставрирани. Къщата „Кръстник-Колчов хан“ е преустроена в многофункционална сграда, възстановени са грънчарските пещи и оранжерията, училището в кв. „Етъра“ е реконструирано и ще бъде база за обучения по реставрация и консервация. Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление. За улеснение на трудноподвижните посетители са закупени микробус и електрическа количка.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG16RFOP001-6.002-0008-C07 „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, както и чрез кредитен ресурс от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Коледният театрален фестивал в ДТ „Рачо Стоянов“ започва тази вечер
7 декември 2023
Община Габрово с жест на благодарност към учениците от XIV Ученически гвардейски отряд
7 декември 2023