Творческа среща с поетесата Петя Цонева организира Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ на 14 декември 2023 г. от 16:30 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Най-новата стихосбирка на авторката, излязла от печат на 1 ноември тази година, носи интригуващото заглавие „Око и огледало“. Книгата е отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис за 2023 г.

Петя Цонева е автор с ярка поетична и писателска дарба и успешно продължава живите традиции на редица местни творци на словото. Родена е в Габрово и е доцент по английска литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Има шест издадени стихосбирки – „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.) – удостоена с Априловска награда през 2021 г. за поезия, „Спасителна песен“ (2022 г.) и „Люлката на живота“ (2023 г.) – издадена с подкрепата на Община Ивайловград.

Публикува в национални издания и е лауреат на множество конкурси. Сред тях се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за поезия за 2021 г., на наградата в памет на Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г. Притежава приза „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.

*По информация на РБ „Априлов – Палаузов“

Евродепутатът Андрей Новаков в дискусия с представители на бизнеса и младите хора в Габрово
1 декември 2023
Откриха мултипрофилното спешно отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова"
4 декември 2023