Европейските перспективи, актуални въпроси, свързани с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка, транспортна свързаност, иновации, младежки програми за обмен и други бяха във фокуса на дискусията на евродепутата Андрей Новаков, представители на бизнеса и ученици от Габрово. В нея се включиха кметът на Габрово Таня Христова, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, ръководителят на Европа директно Габрово Галина Михнева.

За цялата област Габрово инвестираните европейски средства от предишния програмен период са 313 млн лв, обяви евродепутатът Андрей Новаков. По ОП „Конкурентоспособност“ компаниите само за община Габрово, които са получили подкрепа са 360, а специално за технологично развитие и иновации компаниите на територията на общината са реализирали инвестиции над 3 млн лв.. – допълни още Новаков, който говорейки за стария програмен период и новите програми не скри разочарованието си  от факта, че тунел под Шипка все още няма. „Престъпно е пред вас, младите хора, за този проект още да се говори, а не да е реализиран, както и още няколко други национални обекта.“ – заяви евродепутатът.

Как Европейският съюз инвестира в младите хора беше основна тема в изказванията на Андрей Новаков, който в края на срещата заяви своята готовност през следващата година да се включи в Лагера за иновации – инициативата, която успешно стартира и се реализира в Габрово и е отличена с множество награди, която дава възможности, вдъхновява и провокира към нови идеи и умения.

 „Вярвам, че всичко, което Андрей Новаков сподели като информация за това колко много възможности има във Европа за всички, не се приема за нещо паралелно и дистанцирано от всеки един от вас и от всеки, който има идея, проблем или иска да потърси възможност.“ – каза Таня Христова по време на дискусията и подчерта, че ценностите, които ни събират и обединяват в европейската общност трябва много повече да се комуникират и „прегръщат“ от всички възрасти, защото те не са за определени хора, те са за всеки в Европа. „Важно е всеки един да бъде въвличан в процеси, проекти, инициативи за общността, вземане на решения, там където се чувства уверен, има желание и умения да помага и да се включва активно.“-допълни още кметът на Габрово.

Гости на събитието бяха областният управител на област Габрово, кметът и заместник-кметът на Трявна, представители на община Дряново, заместник –ректорът на ТУ Габрово. Срещата се организира от Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово.

Снимки от срещата може да разгледате в албума 

Зимна обстановка на Узана през почивните дни
1 декември 2023
Творческа среща с поетесата Петя Цонева на 14 декември
4 декември 2023