Заместник-кметът Невена Минева откри изложба, посветена на 150 – годишнината от рождението на Пенчо Семов. Външната експозиция е подредена в пространството около Интерактивен музей на индустрията – Габрово и е съвместна работа на Община Габрово, Държавен архив – Габрово, Интерактивен музей на индустрията – Габрово и Регионален исторически музей – Габрово. В своето слово Невена Минева  подчерта, че личността на Пенчо Семов е привилегия за Габрово и каквото и да кажем за него, 150 години след рождението му, ще бъде недостатъчно, ако само говорим за живота и делата му, затова следва „да се опитваме да мислим, живеем и работим за общността с неговото мерило и неговата амбиция.“

„Семов е човек визионер, предприемач изпреварил времето си, с мащаб на мисленето, което дори днес е трудно да си представим и всичко това при него е облечено в простата мъдрост и широта на християнски ценности. Само човек, който по християнски обича, почита и вярва може да осмисли житейския си път така, че да посее толкова добро, да живее благотворителността и милосърдието, да помага на стотици хора и дори днес да ни възпитава с примера си.

В негово лице имаме наследство, което ни е посочило много ясно стъпките към успеха на общността, самият му животът му е тържество на успеха. Той ще продължава да живее чрез паметта на габровци и ако следваме с чисти мисли житейската му философия, последователно и с любов да работим за общия успех, Габрово ще пребъде!“ – каза още в своето обръщение заместник-кметът на Община Габрово.

„Не можем да пишем или разказваме за над 150-годишната история на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ без да говорим с гордост и признателност за големия габровски индустриалец и благодетел Пенчо Семов. С неговата голяма подкрепа, както и на неговата съпруга, Хаджи Радка П. Семова, дейността на дружеството през 30-те години на 20 век се разгъва в по-широк план. Личност като Пенчо Семов не трябва да бъде забравяна, той трябва да бъде пример за достойнство, обществена и социална отговорност и благодетелност. Вярваме, че всички млади хора, които учат в училището, носещо неговото име, ще го носят с достойнство и гордост.“ – каза и председателят на благотворителното дружество Стефка Василева, която припомни историята на организацията и делото на Пенчо и Радка Семов.  

Изложбата обхваща и показва основни акценти от делото на благодетеля и индустриалеца, на човека Пенчо Семов. Структурирана е около девиза на Семов: "Любов, труд, постоянство" и символично обхваща три раздела.

„Любов“ – обхваща снимки и документи, които разказват за семейния и личен живот, показват топлата, лична страна на Пенчо Семов,  неговата дълбока любов към семейството и приятелите и моментите, които са формирали неговия характер и ценности.

„Труд“ – надникваме в света на предприемчивия нюх на индустриалеца Семов. Представени са документи и чертежи от ранните му предприемачески стъпки, проследяваме и  еволюцията на неговите начинания, от първата малка фабрика до обширната индустриална империя, която достига до участие  в 28 акционерни дружества, включително три банки и две застрахователни компании.

„Постоянство“ – насочва вниманието ни към благотворителството и наследство, откриваме същността на филантропа и благодетеля Пенчо Семов.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Признание към делото на индустриалеца Пенчо Семов
8 октомври 2023
ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ с вдъхновяваща и комфортна среда след реализирания проект „Обичам моето училище“
9 октомври 2023