Заместник – кметът на община Габрово Невена Минева и директорът на дирекция „Образование и социални дейности“ Севдалина Ненкова бяха гости на празника на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ по повод успешното приключване на проекта „Обичам моето училище“.

Възможно ли е пространството да влияе толкова на отношението към учебния процес? Оказва се да и това е целта на проекта, в основата на който стои новият интериорен дизайн на гимназията, дарен от английската благотворителна организация LightSource. Нейната мисия е да подкрепи образованието,  да подобри и осигури комфортна и релаксираща учебна среда в училищата, да  повиши реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата до 18-годишна възраст чрез декорация.

Основателите на LightSource Charity Артър Спърлинг и Албена Спърлинг и екипът, реализирал промяната в гимназията бяха днес в Габрово, за да открият символично обновените пространства. „Доверието помежду ни е в основата на целия процес. Нашата вяра е, че средата определя съзнанието.“ – споделиха семейство Спърлинг. Към своите пожелания те добавиха и специална благодарност към община Габрово за подкрепата и за помощта, оказана при различни ремонтни дейности.

Директорът на природоматематическата гимназия Цветана Кюмюрджиева също благодари на всички, допринесли за това училището днес да има подобен облик. „Това е кауза, която отне пет години, но днес вече и четирите етажа имат визията от интериорния дизайн в проекта, подписан през 2018 година.“ – развълнувано сподели тя и допълни, че учениците напълно го заслужават, защото са гордост не само на града ни, но прославят и страната ни далеч извън границите й.

В рамките на събитието участниците, сред които и областният управител Мария Венкова и началникът на РУО Габрово Георги Маринов, имаха възможността да се запознаят с реализираното по проекта и как на практика нововъведенията променят светоусещането в училище. Всяка учебна стая има различен цвят и индивидуален фототапет, които да създават уют и красота. В специализираните кабинети  се поставят изображения в зависимост от предмета, който се изучава, изписват се  послания и учебна информация. Във фоайетата са обособени  малки зони за събиране и комуникация – уширения на коридори, ниши, фоайета с подвижни мебели, подходящи за училището. Обособени са  кътове със зеленина, модулни мебели и табла, представящи училищния живот и постиженията на училището. Идеите на учителите и учениците  са вградени в новия дизайн на учебната среда. Учителите също са включени в проекта със своите вдъхновяващи мисли, позитивни думички и учебен материал, вграждени в избрания от тях фототапет.

   

 

Невена Минева в обръщението си за 150-годишнината от рождението на Пенчо Семов: Ако следваме с чисти мисли житейската му философия, последователно и с любов да работим за общия успех, Габрово ще пребъде!
8 октомври 2023
В деня на света Петка Българска -14 октомври, честваме духовния празник на Габрово
9 октомври 2023