Кметът Таня Христова откри XVIII-тия Международен панаир на традиционните занаяти в Регионалния етнографски музей „ЕТЪР“. Събитието се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание, а организатори са  Министерство на културатаОбщина Габрово и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

Таня Христова отбеляза „Щастлива съм, че Международният панаир на занаятите ни събира отново тук, на това прекрасно място, което за няколко дена ще ни върне назад в миналото, ще ни потопи в автентична атмосфера, ще ни вдъхнови и зареди с положителни емоции. Идвайки по калдъръмените пътеки, минавайки покрай всички изложители, усмихнати хора, пъстри картини, майсторски изработени изделия, си мислех какви щастливи хора сме всички, които имаме шанса да се докоснем до онези занаяти, които са били част от бита ни, откакто ни има.“

Кметът Таня Христова благодари на всички, които пазят, съхраняват и предават българските традиции и които правят възможни срещите на различни майстори от целия свят. „Вярвам, че това е място което ще продължи да ни вдъхновява, възпитава и място, което винаги, когато дойдем ще ни открива богатството на българския дух, душевност и талант.“ – каза още Таня Христова и допълни: „Международният панаир се завръща в пълен мащаб и в годината на уменията, за да ни напомни колко важно е да ценим онези, които с ръцете си сътворяват не само красота, а понякога и цял един свят, който вплита в себе си много часове работа, усърдие, талант, любов. Много се радвам, че точно чрез това събитие ние в Габрово ще поставим акцент на тази изключително важна инициатива във време, в което все повече искаме да можем, да знаем и да го показваме в ежедневието си.“

Таня Христова пожела на добър час на настоящото издание на XVIII-тия Международен панаир на традиционните занаяти и поздрави екипа на РЕМО ЕТЪР за усилията, които полага и които не остават незабелязани като сподели, че през следващата година едно от най-значимите международни събития в областта на културата - на фондация Форум за славянски култури, ще проведе своята церемония по раздаване на наградите „Жива“ в Габрово и това е резултат от работата на екипа на етнографския музей.

На церемонията по откриване присъстваха народният представител Даниел Петров, Амелия Гешева – съветник на министъра на културата, заместник-областният управител Даниела Маринова, Ирена Тодорова – изпълнителен директор на регионален център – София към ЮНЕСКО, заместник-кметът на Община Габрово Невена Минева, майстори -занаятчии, гости и приятели на „Етъра“.

Първата вечер от събитието завърши завърши с концерт на ДФА „Габровче“.

В богатата програма на XVIII-тия Международен панаир на традиционните занаяти са включени повече от 60 майстори от Армения, Унгария, Иран, Сърбия, Грузия, Черна гора, Япония, Турция, Естония, Малта, Румъния, Словакия, Северна Македония и България, които участват в Международното занаятчийско изложение базар. Водещ акцент в програмата на Международния панаир на традиционните занаяти от 2003 г. е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите между занаятчии, правени през периода на Българското възраждане. Тази година тя е в занаята куюмджийство, а победителят получава голямата награда Сребърна хлопка, парична премия и право на самостоятелна изложба в музей „Етър”. Занаятчии от 5 държави – Малта, Румъния, Турция, Македония и България, вече се впуснаха да мерят сили в направата на елемент от пафти, собственост на Регионален етнографски музей – Шумен.

 В XVIII-тото издание на Панаира място намират и две международни изложби - „Хърватско нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО“ е фотографски разказ за жива традиция, знания, умения, творчество и красота, предавани от поколение на поколение. А изложбата „Арменски традиционни носии, традиции и мода“ представя копия на най-добрите експонати на национални костюми, съхранявани в Историческия Музей на Армения, както и постери с архивни фотографии.

Пълната програма на Панаира

Албум със снимки от откриването

 

Награди от вендинг системата – месец септември
1 Септември 2023
Десет нови пейки допълват облагороденото пространство в района на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" в Габрово
4 Септември 2023