От 14 до 16 юли на Роженските поляни край Смолян ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен“, който ще отбележи 125 години от провеждането на първото му издание. Събитието, което привлича многобройна публика и изпълнители, представя в автентичен вид народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии. Наред с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български и родопски поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

В тази връзка организаторите на събитието отправят покана към всеки, който иска да участва във ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „РОЖЕН-2023“. В него могат да се представят народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли.

Необходимо е да се подаде заявка за участие, която да включва: наименование на състава, институция, ръководител, брой на изпълнителите, електронен адрес и телефони за връзка, репертоар, времетраене на изпълненията, допълнителна информация, относно желания ден и час за участие на състава. Срокът за подаване е не по-късно от 09.06.2023 г.  на  e-mail: rozhen2023@smolyan.bg или на адрес: гр. Смолян 4700, бул. “България” №12, Община Смолян, Дирекция “Хуманитарни дейности“, за „Рожен-2023”.

Оттук може да изтеглите Регламент на конкурса и Заявка за участие по образец.

Ден преди началото на Събора, на 13 юли 2023 г., на Роженските поляни ще бъде официално открит 111-метров пилон „Рожен“, който ще извиси българското национално знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения. Избраното за гравиране послание от област Габрово ще бъде – „Традиции, знание, щедрост, усмивки, мечти“.

Община Габрово участва в Европейските дни на художествените занаяти в качеството си на Творчески град на ЮНЕСКО
5 април 2023
„ТОВА Е ВАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ЧАС“
5 април 2023