Община Габрово участва в Европейските дни на художествените занаяти в качеството си на Творчески град на ЮНЕСКО, получил своето признание през 2017 г.

„ОГЛЕДАЙ СЕ – ЗАНАЯТИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ!” е мотото, което през 2023 г. обединява българските участници в Европейските дни на художествените занаяти (ЕДХЗ 2023).

Сутринта на 8 април пространството между Дечкова къща и Странноприемницата в Шести участък ще се изпълни с живот. Ценителите на ръчния труд ще могат да си закупят керамика, цветя, бижута, декорации, диадеми, чаши и текстилни изделия, изработени от пет млади габровски занаятчийки.

В часовете от 10:00 до 18:00 на 8 април и от 10:00 на 16:00 на 9 април може да посетите всички  участници в базара, които специално за Европейските дни на художествените занаяти  са подготвили различни изненади.

Своите специални творения по време на базара ще представят Милка Кехайова и "Dream Makers", Биляна Вълкова - Биби, Ивелина Иванова и  творческо ателие "Бръмбър", Теодора Христова, която ще разкрие магията на декупажа и Мария Димова, известна още като „Люлячето“ .

Търсите уникален подарък за предстоящите красиви пролетни празници, това е точното място, на което можете да го откриете.

В съботния ден – осми април, от 11:00, в двора на Народно Читалище „Будителите 2017“  Оркестър „Габрово“, с диригент Маестро Николай Венков, ще отправи пролетен поздрав.

А за финал, на 9 април от 13:30 ч. ансамбъл "Габровче" ще поздравят всички участници и посетители, решили да си подарят една творческа и различна Цветница.

ДА СЕ ВИДИМ В ШЕСТИ УЧАСТЪК!

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ е инициатива, която се организира за осма поредна година и се провеждат едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти  на Франция. В нашата страна координатор на събитието от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина”.

Артфеерия за Лазаровден и Цветница в „Боженци“
4 април 2023
Покана за участие във Фолклорен конкурс "РОЖЕН-2023"
5 април 2023