В деня, когато се навършват 103 години от обвяването на Независимостта на Княжество България, да си спомним думите от Манифеста към българския народ, прочетен от княз Фердинад в църквата „Св. 40 мъченици”, а по-късно и от министър-председателя Александър Малинов на хълма Царевец в старата българска столица Велико Търново:“…прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”

Ако Санстефанският мирен договор от 3 март 1878 г. сбъдва петвековния стремеж за свобода на българския народ, то обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г. поставя основите за утвърждаването на българската държава като самостоятелен политически фактор на Балканите и в Европа.

Нека не бъдем безразлични към събитията от миналото си, нека не гледаме на тях само като на факти. Нека по-често си припомняме уроците на историята и черпим от тях поводи за национална гордост.

Нека на тази значима за страната ни дата от сградите на държавните и общински учреждения, частните фирми и домовете ни се развява българският трибагреник.

По повод 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, на 22 септември от 11 ч. на ул. „Радецка”, оркестър „Габрово”, с диригент Николай Венков, ще поздрави габровци и гостите на града с празничен концерт – народна музика.

19 читалища спечелиха допълваща субсидия
17 Септември 2011
Алла Сурикова пристига за „Смешен филм фест”
20 Септември 2011