Режисьор, сценарист, народен артист на Русия, заслужил деятел на изкуството на Руската федерация, лауреат на редица международни и руски кинофестивали – това са само част от постиженията на Алла Сурикова. Тя пристига в Габрово като официален гост на „Смешен филм фест”, а също така и за да представи филма си „Искам в затвора”. На габровската публика Сурикова ще отдели специално време за лична среща след прожекцията на филма.

През 1999 г. лентата печели награда „Ника” – руският вариант на „Оскарите”. Разказва историята на Семьон Лямкин, технолог и конструктор на яркожълт запорожец, изпреварващ мерцедесите и плаващ не по-зле от моторна лодка, който се забърква в неприятна история. Когато един предприемчив „работодател” ограбва банка с негова помощ, Семьон не чака да дойдат да го арестуват, а пали запорожеца и потегля към затвора. Обаче не към някой руски, а към... холандски, защото според агенция „Партенка”, пандизите в чужбина били къде-къде по-комфортни.

Филмът ще бъде прожектиран на 3 октомври от 17.00 часа, а Алла Сурикова ще е в Габрово от 29 септември до 4 октомври. Присъствието й е крачка и към партньорството ни с фестивала на комедийния филм „Усмихни се Русия!”, на който тя е създател, продуцент и президент. Голямата му награда – приз „Криво огледало” – се присъжда за принос в комедията.

Алла Сурикова е режисьор на повече от 20 художествени филма, сред които „Бъдете мой мъж…” (награда на зрителите от фестивала „Младостта на „Мосфилм” и приз на киноразпространителите), „Човекът от булеварда на Капуцините" (първо място на III Международен кинофестивал „Жените в киното” в Лос Анджелис; специална награда от фестивала „Златен Дюк” в Одеса), „Хаховци” (специална награда от фестивала „Кинотавър”, диплом и приз от кинофестивала в Александрия (Египет), приз за режисура на фестивала в Набережние Челни и приз на ЮНЕСКО на фестивала в Минск).

Да посрещнем Деня на Независимостта с развети трибагреници
19 Септември 2011
Представяме ви журито на „Смешен филм фест”
21 Септември 2011