Днес започват проявите, посветени на Националния празник на Република България – 3 март и отбелязването на145-та годишнина от Освобождението на България, които Община Габрово организира. Началото поставяме със среща – разговор с проф. Петър Стоянович, която ще се състои в Ритуалнта зала на Община Габрово с начален час 17:30. Какво мислят младите хора на Габрово, а и не само те, за свободата, събитията довели до подписването на Сан Стефанския мирен договор и други незададени въпроси около тази дата - всичко това ще е във фокуса на срещата. Вратите са отворени за всички любопитни към темата.

На 2 март, 18:00 ч. Ансамбъл Чинари, формация Булгарина, Формация Българи и Чинари Дръмс ще представят в Габрово музикално - танцов спектакъл "Възрожденски разкази", изграден по стиховете на Христо Ботев. Хореографията пресъздава борбения дух и сила на българите, а богатата палитра от национални носии и възрожденски костюми допълнително обогатяват спектакъла. Хореограф, сценарист и режисьор на спектакъла е Асен Павлов. Билетите са пуснати за продажба в Туристически информационен център /ул. "Опълченска" 11/, а в деня на спектакъла ще могат да бъдат закупени на касата в спортната зала от 13:00 до 18:00 ч. Цената на билета - 3 лв

Празничният 3 март ще започне в 9:00 ч. с панихида, отслужена от габровските свещеници. Мястото е Братската могила до храм „Успение на Пресвета Богородица“. В 9:30 е ритуалът по издигане на националния флаг, в който участие ще вземе Младежкият гвардейски отряд при ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Програмата за деня продължава на връх Шипка с празничен концерт „България ПЕЕ с Йордан Камджалов и участието на хора на Музикална лаборатория за Човека“ от 11:00 ч. Тридесет минути по-късно започва официалната церемония по поднасяне на венци и цветя. Мероприятията на Върха ще се състоят на тържествения подход към Паметника на Свободата.

За всички желаещи да посетят тържествата на връх Шипка има осигурен транспорт, който тръгва от пл. „Възраждане“ – началният обявен час е 8:30. След приключване на мероприятията автобусите към Габрово започват да извозват от 12:30 ч. Цената на еднопосочния билет е 6,00 лв.

Приключиха и ученическите игри по волейбол за учениците от V-VII клас - отборите на СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Ран Босилек“ продължават надпревара в областния етап
28 февруари 2023
Вицепремиерът Пеканов и зам.-министърът Клисурска ще посетят Габрово
1 март 2023