Милка Пурел ще представи най-новата си книга „Какво даде Габрово на България и на света“, на 4 февруари /събота/ от 16 часа в зала „Възраждане“. В книгата се откроява идеята да бъдат показани множество талантливи габровци с различно образование и професии, допринесли с дейността или постиженията си за издигането на авторитета на Габрово. Авторката се е концентрирала върху изучаването на живота на изявени габровци от различни поколения, като е успяла да събере и обобщи богата информация за стотици личности, които оставят отпечатък върху миналото и настоящето на Габрово.

Според рецензента на книгата проф. Михаил Харалампиев, продължавайки делото на Илия Габровски, авторката доказва, че „Габрово със своя научен потенциал и традиции е извисено духовно средище, люлка на образованието и храм на науката и изкуствата“. Според него всичко, което Милка Пурел е събрала в книгата дава възможност на читателя да се срещне, да почувства и да беседва по свой начин с поколенията изявени габровци в различни сфери на науката, на културния и обществения живот.

Акцент в новата книга на Милка Пурел са и постиженията на талантливите и изявени деца и младежи от Габрово, а желанието на авторката е книгата да бъде представяна пред младежка аудитория с образователна и възпитателна цел.

Програма за представянето на книгата е включена премиерата на документалния филм на Иван Ковачев „Първомайсторът – българския Леонардо Давични“, представящ творчеството на габровския майстор Илия Ковачев. Карди от филма, може да видите тук.

В спектакъла ще участват музикални таланти от школите на Бистра Мамулева и Радослав Талев, детската фолклорна формация „Габровските гласчета“ и акордеонистът Божидар Кържин от НУФИ „Филип Кутев“.

Отечатването на новата книга се случи с подкрепата на Община Габрово, след решение на Общински съвет – Габрово.

Регионален исторически музей – Габрово с първи дарения от събирателската кампания, посветена на Пенчо Семов и габровската индустрия
3 февруари 2023
„Топлофикация – Габрово“ ЕАД е обект на извънредна проверка, информират от КЕВР в отговор до Таня Христова
3 февруари 2023