По-малко от месец след обявяването на събирателската кампания, посветена  на Пенчо Семов и габровската индустрия, в Регионален исторически музей – Габрово постъпиха първите дарения.

Началото постави известният габровски колекционер Николай Попов. Той предостави документи, чертежи и снимки за дейността на кожарска фабрика „Васил К. Николов & Сие“.

Получено беше и първото дарение, свързано с личността на Пенчo Семов. Николинка Иванова, бивш екскурзовод в музея и правнучка на най-голямата сестра индустриалеца – Радка, предаде оригинална негова снимка, на която е със свои близки.

РИМ – Габрово благодари на дарителите за благородния жест, съхраняващ местното културно наследство и славата на Българския Манчестър, и очаква още оригинални снимки, документи, вещи, спомени и други архивни материали, свързани с индустриалното развитие на града и с една от най-значимите личности, символ на промишлената мощ и стопански напредък на страната.

Напомняме, че културните ценности се приемат, като дарения или чрез откупуване, в сградата на ул. „Юрий Венелин“ № 5 (бившето Начално училище „Васил Левски“) в работните дни от 9.30 до 16.30 часа.

Дарителите ще получат Свидетелство за дарение и ще бъдат поканени на тържественото откриване на обновената сграда на музея.

Част от най-ценните събрани реликви ще бъдат показани в новата постоянна експозиция на РИМ –  Габрово.

Въпроси, свързани с кампанията, може да задавате на електронна поща: museum_gabrovo@abv.bg

Телефон за повече информация: 0899 574690 – само в работните дни от 10 до 16 часа.

 

Проучват обществената осведоменост по ОПРР
2 февруари 2023
„Какво даде Габрово на България и на света“ ще бъде представена утре в Габрово
3 февруари 2023