Заместник – кметът Невена Минева и председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев се включиха в тържествения ритуал, посветен на 188 години от създаването на първото новобългарско светско училище, първоприемник на което е Националната Априловска гимназия. Днес, Априловци отбелязват своя патронен празник, който беше уважен и от Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, областния управител на област Габрово Кристина Сидорова, директори на културни институции, бивши и настоящи учители и ученици на гимназията. С поднасяне на цветя и думи на признателност участниците в събитието почетоха делото на Благодетеля. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Габрово поднесе Невена Минева, в който се казва: „Началото на Новата календарна година е онова време, в което Габрово отдава своята почит и благодарност към Благодетеля на българското образование – Васил Априлов. Човекът, който постави основите, върху които всички ние и днес, 188 години по-късно, продължаваме да градим бъдещето. Благодаря Ви за съхраняването и продължаването на стремежите, за това, че пазите устоите, но и развивате традициите, че правите най-доброто и предлагате съвременна образователна среда, която отваря нови хоризонти.“   На преподавателите кметът на Община Габрово пожелава да не спират да мечтаят за нашите деца – така, както го е правил Благодетелят. Да ги образоват, насърчават и насочват, и не на последно място да им помагат достойно да вървят по пътя на своята „Духовна академия“. На учениците Таня Христова пожелава устременост, вяра и увереност. Да постигат успехи и то от онези - устойчивите, които се постигат с труд, любов и постоянство.

В рамките на обявената програма заместник – кметът по образование, социални дейности и култура и председателят на Общинския съвет разгледаха експонираната изложба на Института за литература към БАН, която представя живота и творчеството в снимки и архивни кадри на литературни класици на XX век. Двамата разговаряха и с доц.д-р Александра Антонова, която сподели, че е изключително щастлива от факта, че Национална Априловска гимназия и Българска академия на науките развиват своето сътрудничество и успяват да провокират интереса на учениците.

В рамките на празничните прояви днес е предвидена среща с генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който само преди месец по време на последната си визита в Габрово подписа споразумение за партньорство с Националната Априловска гимназия. Тогава Вълчев обяви идеята си да съдейства за обучението на един ученик при следването на висше образование в специалност "Журналистика" и той да стане журналист в кореспондентския офис на агенцията за област Габрово. Кой ще бъде изпраният за стаж в пресклуба на БТА се очаква да бъде обявено днес. Финалното събитие за 188-годишнината ще е творческа среща с проф.д-р на и.н. Петър Стоянович на 18 януари от 14:30 часа в Актовата зала на гимназията.

Приемната грижа в областта продължава, търсят се родители за бебета
12 януари 2023
ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПРОЕКТ НА ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА ГАБРОВО
16 януари 2023