Карнавал по никое време на ул. „Аврам Гачев“ – архив 2012 г. © Община Габрово

Договор за финансиране на проекта „ФестивалНО в квартала“ подписаха Община Габрово и Министерството на културата. Средствата са в размер на 383 806.10 лева и се отпускат безвъзмездно от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Планирани са събития в пет габровски квартала – „Младост“, „Бичкиня“, „Христо Ботев“, „Дядо Дянко“ и „Шести участък“. Там ще се проведат музикални вечери, спектакли, ателиета, демонстрации, работилници за кулинарно изкуство, занаяти и други. Най-доброто от програмите ще бъде представено при турнета в градове от региона.

Акцент в проявите ще са четирима визуални артисти от България и Норвегия със свои артинсталации в града. Местни творци и културни институти ще се включат в обучение за работа с публики.

Дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия инкубатор за стартиращи предприемачи „Осло Интернешънъл Хъб“ и местните организации – Народно читалище „Будителите 2017“, Фондация „От БГ“, Музей „Дом на хумора и сатирата“ и Сдружение „Куик хендс проджект“.

Идеята е да се създадат нови форми и пространства за култура в градска среда, чрез които да се привлече повече публика. Проектът ще се изпълнява през следващите 19 месеца.

ДНИ НА ПЛАНИНСКОТО КОЛОЕЗДЕНЕ В ГАБРОВО
7 октомври 2022
На 10 октомври 1937 г. се полагат основите на първата музейна сграда в Габрово
10 октомври 2022