На 15 и 16 октомври 2022 г. ще се проведат първите Дни на планинското колоездене в Габрово. Събитието се организира от Клуб по планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър“ с подкрепата на Община Габрово.

Идеята на инициативата е да насочи вниманието към невероятния потенциал на района за развитие на спорта планинско колоездене и превръщането му в популярна байк дестинация. Събитието ще събере хора от местната колоездачна общност с представители на някои от най-активните колоездачни клубове в България. Програмата ще даде шанс на широк кръг от участници с различни умения да се запознаят с възможностите за планинско колоездене около Габрово, да придобият ценен опит, карайки с по-опитни водачи и инструктори, и дори да се докоснат за пръв път до карането на колело по естествени терени.

Първият ден се фокусира върху споделянето на практически опит в рамките на среща дискусия на тема „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“. За тази цел са поканени някои от най-активните планински колоездачи и веловодачи в България. В деня преди форумa, организаторите заедно с гостуващите експерти ще проведат велопоход в затворен кръг с цел оглед, събиране на практическа информация и експертна оценка на потенциала на района.

По време на срещата ще бъдат представени резултатите от обиколката, заедно с възможностите, предизвикателствата и визията за развитие на Габрово като байк дестинация. Акцент е представянето на инициативата за създаване на цялостна мрежа от трасета в региона и превръщането на Габрово в перспективен байк център. Гостите ще споделят какво се случва в техните райони, с какви предизвикателства се сблъскват, до какви решения са стигнали и добрите практики от локациите, в които активно развиват този спорт.

Срещата е отворена за всички заинтересовани страни и граждани по темата, в това число представители на колоездачни клубове, местната власт и администрация, държавни институции и бизнеса. Идеята е да се осъществи свободна дискусия с всички, имащи отношение към практикуването на планинското колоездене навън в планината. Организаторите канят всички с мнение по темата да се включат в срещата, за да споделят опит, идеи и конкретни предложения.

Вторият ден е посветен на споделеното каране в местния Балкан. В неделните велопоходи може да се включи всеки желаещ, независимо от уменията и опита си в планинското колоездене. Организаторите предлагат 5 различни маршрути, подбрани така, че да покажат характерните особености и специфика на региона, всеки носещ своята красота и емоции. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости.

Всеки желаещ може да се включи безплатно за един велопоход в рамките на деня, като за това е необходимо да се запознае с условията за участие и да се регистрира предварително. Подробности за всеки маршрут и как да се включите, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.

 

ПРОГРАМА

15 октомври (събота)

Ден 1 / Форум

16:00 – 20:00 – Отворена среща дискусия на тема: „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“.

Място: Зала „Възраждане“

Главни действащи лица – едни от най-дейните в България планински колоездачи и веловодачи.

Акценти:

- Инициатива за създаване на цялостна мрежа от трасета в региона и превръщането на Габрово в перспективен байк център. Възможности, предизвикателства, визия.

- Планинското колоездене в България, практически и административни проблеми, обща организация, маркиране

- Създаване на трасета и специализирана инфраструктура за планинско колоездене;

- Организация и провеждане на велосъбития, планинско водене с колело в България и света;

- Дестинации за планинско колоездене в България – Родопи, Сливен, Благоевград, Враца

16 октомври (неделя)

Ден 2 / Велопоходи

Споделени велопреходи по 5 различни маршрути. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости. Подробности за всеки маршрут и условията за участие, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.

08:00 – Събиране на площад „Възраждане“. Проверка на екипировка, застраховки, декларации и разпределение по групи.

08:30 – Старт на прехода.

17:00 – Закриване на събитието.

Дълбок поклон пред паметта на Йордан Ташков
7 октомври 2022
В Габрово ще бъде ФестивалНО в квартала!
7 октомври 2022