Преди 85 години в дъждовния есенен ден на 10 октомври 1937 година (неделя), в 10.30 часа, в близост до Априловската гимназия се извършва тържествен водосвет от двама свещеници. Присъстват най-първите хора на града: околийският управител Коларов, кметът на града Стою Андрейчев, пом. кметът арх. Никола Кротев, архитект Пенчо Бонев, директорът на гимназията Петър Тодоров, индустриалците Добри и Иван Калпазанови и съпругите им, учители, фабриканти, общественици, ученици и граждани са се събрали да участват в тържеството – полагане основния камък на нова сграда и освещаването ѝ. Тя ще функционира като гимнастически салон при гимназията и музей на Историографическо дружество „Габрово”. Новата придобивка за Априловото училище и града е посрещната с одобрение от габровци.

В основите на постройката се полага специално художествено изработен и поставен в метална кутия Акт. В него са посочени денят и годината, името на Цар Борис III, изброено е поименно правителството, имената на Великотърновския митрополит и районния архитект, габровския околийски управител, кмета и помощник-кмета на Габрово, членовете на Родителско- учителския съвет при гимназията, членовете на строителния комитет, архитекта на сградата, не са забравени предприемачът и майсторите, които ще съграждат зданието.

Актът се полага в основния зид, „за да служи като исторически паметник в низа за векове“. Най-важната част от документа са имената на дарителите: сем. Стоянка и д-р Петър Цончеви.

Копие (чернова) от този ценен исторически документ е запазен от архитекта, проектирал сградата – Пенчо Бонев и дарен от неговия син художника Миньо Бонев на Регионален исторически музей – Габрово.

Целият материал, подготвен от Катя Гечева – гл. уредник в Регионален исторически музей – Габрово, може да прочетете в сайта на музея: http://h-museum-gabrovo.bg/?p=11580

 

В Габрово ще бъде ФестивалНО в квартала!
7 октомври 2022
Община Габрово няма да обслужва граждани след 15:00 часа на 11.10.2022 г. /вторник/
10 октомври 2022