Днешният 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата се провежда за седма година в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“.

В дните от 16 до 22 септември е в ход и координирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата при използване на мобилни електронни устройства по време на движение и недопускане управлението на пътни превозни средства под влиянието на различни разсейващи фактори.

Следи се за използване на обезопасителни колани, предпазни каски от водачите и пътниците на мотопеди и мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

От началото на месеца до края на октомври 2022 г. ще се проведе традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя цели осигуряване безопасността на движението на децата, учениците и техните близки в районите на детски градини и училища преди откриването и през учебната 2022/2023 г.

Община Габрово се присъединява към идеята, че безопасността на пътя е отговорност на всички. Нека докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата. Защото всеки човешки живот е ценен!

Сръбският режисьор Душан Милич лично ще представи своя най-нов филм „МРАК” пред габровската публика на 26 септември
21 Септември 2022
Отбелязваме 114 години от Независимостта на България
22 Септември 2022