Познатият на българската публика режисьор Душан Милич („Гуча – фестивалът на любовта“, „Травелатор“) ще представи лично най-новия си филм „Мрак“ (награда на публикатав Триест и на София Филм Фест на брега в Бургас) в Габрово, на 26 септември, от  18:45, в Синеленд. 

„След войната в Косово много семейства и от двете националности, сърби и албанци, бяха разединени, уплашени и съсипани – физически и душевно. Никой нямаше нужда от тази война. Те знаеха, че ще трябва в бъдеще да останат там и да живеят в съседство, дори и когато всичко се забрави. При все това силното недоверие подхранваше желанието за мъст. Населените места, в които живееха заедно различни етноси, ставаха все по-малко и по-малко. Хората започнаха да продават домовете и имотите си, за да избегнат нови конфликти...

Това е история за злото, което е неотделимо от нашата същност. Онова, което всъщност виждаме, може би не е съществуващото в действителност… Героите на филма живеят в страх – първичният страх от мрака, от онова, което ще дойде, когато се стъмни и трябва да заспиш. То е метафора на мрака и какво той внушава в душите на хората“, споделя режисьорът.

Мрак“ е копродукция на Сърбия, Дания, Италия, България (РФФ Интернешънъл – Стефан Китанов, Мира Сталева) и Гърция с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и Евроимаж. В главните роли са Даница Чурчич, Славко Щимац, Миона Илов. Българският екип включва операторът Кирил Проданов, асистент-операторът Делян Георгиев, гримьорката Петя Симеонова, осветителите Пламен Соклев и Димитър Петров, фотографът Яна Лозева.

Мрак“ тръгва в българските киносалони от 23 септември. Разпространява Арт Фест с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

София – 21 септември, 20:00 часа, Дом на киното

Перник – 22 септември, 19:00 часа, кино Синеленд

Варна – 24 септември, 18:00 часа, ФКЦ

Велико Търново – 25 септември, 19:00 часа, кино Синеленд

Габрово – 26 септември, 19:00 часа, кино Синеленд

          

 

Преобладаващо мъжко присъствие в „Мама е добър „шофьор“
20 Септември 2022
21 септември – Ден без загинали на пътя
21 Септември 2022