Представители на творчески квартали от страната, на местната власт и бизнеса, неправителствени организации, архитекти и граждани дискутираха във Велико Търново инструментите за обновяване на историческите градски центрове. Форумът се състоя на 21 август в Музея на архитектурата в старата столица и бе част от програмата на фестивала „48 часа Варуша-юг“.

Дебатът беше модериран от арх. Любомир Георгиев (бивш директор на ОП „Софияплан“), а участниците – ангажирани по темата хора от Търново, Варна, София, Стара Загора, както и екип на Община Габрово, който работи за развитието на квартал „Шести участък“ по проекта „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (СИНЕМА).

Идеята за обживяването на старата част на Велико Търново – квартал „Варуша-юг“, стартира преди две години като общностна инициатива чрез проекта „Отворен град“. По думите на Галин Попов от сдружение „ВТ Ивентс“, което координира дейностите, концепцията се фокусира върху хората като най-важните участници в промяната на градовете. След покана към местните жители да дадат идеите си за преосмислянето на средата във „Варуша-юг“ се отзовават общо 42 души, а едноименният фестивал е кулминацията на този двугодишен процес.

За да се покаже ефектът от споделянето на различни гледни точки и съвместните действия на квартално ниво, организаторите бяха поканили по един представител на местния Общински съвет, на Общината, активен гражданин от квартала, деец от гражданския сектор, представители на малкия бизнес в сферата на културата и директор на училище.

Според заместник-кмета по хуманитарни дейности Нейко Генчев един от възможните начини за подобряване на комуникацията между институциите и активните личности е идеята за „квартален координатор“, която е залегнала в новия план за опазване и управление на община Велико Търново. „Тази фигура ще работи на доброволен принцип, ще бъде излъчена от жителите на „Варуша-юг“ и ще играе ролята на посредник, за да са защитени и удовлетворени интересите на всички. От друга страна, Общината също ще определи свой представител.“, поясни Генчев.

„В нашите срещи с колеги от страната, а и от работата ни в кв. „Шести участък“, се убедихме, че обновяването на градската среда, особено кварталната, изисква и други инструменти като диалог, координация, видимост, комуникация. Това е посоката, в която има необходимост да се работи в Габрово – създаването на активни общности.“, заяви координаторът на проекта СИНЕМА Миглена Въгленова. Според нея предизвикателствата пред търновци относно съхраняването и развитието на културното наследство са много сходни със ситуацията в габровския „Шести участък“. „И ние като вас се сблъскваме с местни проблеми, които засягат движението и паркирането на автомобили, поддръжката на сградите – паметници на културата, въвеждането на артистични намеси в квартала, отварянето на нови търговски обекти, понякога съпътствани от административни пречки, а друг път – от негативни реакции.“, каза тя.

Първият фестивал „48 часа Варуша-юг“, замислен като общностна инициатива, бе във вид на двудневен маратон с над 53 събития на 22 локации в старата част на Търново. Хора от всички възрасти се забавляваха в творчески работилници, игри, активности за деца, образователни инициативи и занимания за цялото семейство. Проявите бяха организирани на пет основни сцени и още в галерии, крайречни площи, заведения и затворена за движение на автомобили централна улица.

По време на събитието бе открита изложба с плакати на габровското дизайнерско студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier). Те са част от проекта „Въпрос на време“, финансиран по програма „Култура 2022“ на Община Габрово. В него бяха изработени чрез ситопечат над 200 творби на социална тематика и представени в програмата „10 дни култура в „Шести участък“.

Художникът Невена Екимова от Габрово също откри своя изложба в рамките на фестивала. Тя е създадена по време на резидентната програма на „ТаМ“ – Велико Търново „Бъдеще за КДК“ и включва скулптури, пресъздаващи духа на мястото, събирало дейци на изкуството и културата.

В програмата бе включена селекция от кратки видеоклипове и представяне на кв. „Шести участък“, Интерактивен музей на индустрията, МАИР „Боженци“ и музикалното видео „Щастливо Габрово“.

„С“ като слово, „В“ като вяра...
23 август 2022
Младежите на Габрово с нова инициатива за екопътека „Градище“
24 август 2022