„О“ като обич, „Б“ като България, „О“ като образование, „Д“ като дар и „А“ като Аз. Седемте букви на свободата ще обединят  няколко различни организации, за да подарят на габровци и гости на града един различен – смислен и споделен ден.

На 24 август, от 16.00 до 19.00 часа в Градинката с мечето, по идея на РА „Елмазови“ и в партньорство с културни институти, представители на БПЦ, неправителствени и образователни организации, ще се реализира едно от съпътстващите събития на честванията, посветени на Шипченската епопея. На посоченото място ще бъдат разположени 6 шатри и една инсталация от винил, всяка от които обозначена с поредната буква от думата „свобода“ и посветена на различна тема, като обединяващата нишка между тях ще бъде свободата.

„С“ ще срещне публиката със „словото“ в компанията на габровски творци от Дружество на писателите. В шатрата ще бъдат изложени книги, ще се четат и пишат стихове за свободата, ще се рисуват букви.

„В“ като „вяра“ ще бъде пространството на Българската православна църква, насочено към децата и подрастващите, на които на достъпен език ще се разказва за вярата, за църковните празници, Библията, светите апостоли и живота на Иисус. Специално участие в събитието ще вземе Църковният хор към храм „Успение на св. Богородица“, който може да чуете в 18.00 часа.

„О“ като „обич“ е територията на децата. Шатрата, обозначена с тази буква, ще предлага на своите посетители с ръце и сърце да творят на тема България, ще има рисунки, апликации и други приложни занимания, които не само ще забавляват, но и ще учат децата на онези изконни български ценности, които са ни съхранили като народ до днес.

В шатрата с буква „Б“ като „България“ ще ви посрещне Регионален исторически музей.  Специалисти от институцията ще представят интересни факти от историята на Габрово и по-конкретно участието на Габрово и габровци в Шипченската епопея. За спомен ще може да си купите сувенири, свързани с епохата и различни печатни материали от музея.

Образователната шатра ще предлага настолни игри, свързани с историята на България, подходящи както за деца, така и за възрастни. Това пространство е посветено на семейната аудитория.

Шатра „Д“ кани посетителите на събитието да дарят книга, посветена на свободата, а всеки дарил книга, ще получи трибагреник. Със събраните дарения ще бъде обновен фондът на къщичките за книги, поставени в различни райони на града от РБ „Априлов – Палаузов“

Последната буква на думата „свобода“, която е първата буква на азбуката, поставя акцент върху личността на всеки, посетил събитието.  „Аз оставям отпечатък“ – под този надслов ще бъдат събрани посланията на малки и големи върху едно бяло платно /винил/, на което всеки желаещ може да напише или изрисува своето усещане за свобода или своята мечта за свободна България. Организаторите ще осигурят материали за отпечатъци на длани и маркери за писане на послания.

Събитието е насочено към цялата общественост, на различните шатри ще има както забавления, така и полезна информация за малки и големи. Очакваме ви!

„Приеми ме на село – Възраждане“ – каузата, която вдъхновява и променя
23 август 2022
Представители на творчески квартали за обновяването на историческите центрове: „Силата е в общността!“
23 август 2022