Резултатите от творческата работилница за създаване на градски мебели и дизайн обекти в квартал „Шести участък“ ще бъдат показани в неделя – 26 юни. Представянето ще се състои от 12:00 до 15:00 часа в сградата на читалище „Будителите 2017“ (бившето Помощно училище до централния кооперативен пазар).

Програмата на образователната платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How) стартира в Габрово на 18 юни 2022 г. Тя цели да проучи и анализира потенциала на „Шести участък“ и да предложи устойчиви решения за развитието му.

По време на работилницата участниците посетиха индустриалната зона и депото за отпадъци в Габрово, както и местни фирми, в които изследваха остатъчните материали от производството и превръщането им в полезен ресурс. Идеята е с тези материали да бъдат създадени прототипи за културна и социална трансформация на кв. „Шести участък“.

Водещи на работилницата са Дима Стефанова – дизайнер и инициатор на платформата „Ноу-Хау Шоу-Хау“, Ивелина Гаджева – специалист по включващ дизайн, и Филип Бояджиев – графичен дизайнер, художник и преподавател, който специализира в изграждането на системи за ориентация и мултидисциплинарни дизайн проекти.

ДИМА СТЕФАНОВА

„Реших, че е важно да подновим програмата, защото след 2-годишно прекъсване, породено от пандемията, стана ясно, че повече от всякога ни е необходимо подкрепящо пространство, в което да търсим отговори на актуални теми, да създаваме нови перспективи и да развиваме наличен потенциал. При срещата ми с Филип и Ивелина разпознах съмишленици в стремежа към откриване на алтернативни образователни подходи в изкуството и дизайна. Така общата ни визия за себеизразяване, включване на общността, социална устойчивост и приобщаване ще бъде развита в по-голяма пълнота.“

ИВЕЛИНА ГАДЖЕВА

„Вярвам, че творчеството е способността ни да правим живота по-добър. Този процес не е изолиран в студиото или в офиса, а всичко започва с реалността и контекста. Дизайн не е съществително, а глагол. Като част от творческата работилница в Габрово, ми се иска да покажем възможностите за съвместно творчество и заедно с участниците да разплетем загадките на „Шести участък“.

ФИЛИП БОЯДЖИЕВ

„За мен творческите практики и в частност дизайнът имат потенциал да променят света към по-добро. Професионално се стремя да работя по проекти, които помагат на средата, а основният ми интерес е алтернативното образование. За мен е смислено да помагам на хората да развиват личностните си и творчески възможности. Мотивиран съм да работим в Габрово, тъй като градът има големи възможности, които можем да развием с помощта на местната общност.“

Проявата е част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com.

НА 24 ЮНИ СЕ ОТКРИВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ХОРОВ КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ „АНТОНИО ВИВАЛДИ”
23 юни 2022
УТРЕ ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ “БОЖЕНЦИ“
24 юни 2022