След двегодишно пандемично прекъсване, тя ще се състои на 7 юни /вторник/, от 18:30 часа, в зала „Възраждане”. Лектор ще бъде доц. д-р Ваня Цветкова, дм Алерголог, завеждащ Отделение по алергология към Медицински университет - Плевен. Със специалното участие на габровския алерголог Д-р Божидар Паралчев, Д-р Иво Станчев- пулмолог, Д-р Димитър Димитров-УНГ, д-р Дарена Русинова- дерматолог и много други лекари- специалисти, общопрактикуващи лекари и представители на здравни институции.
„Информацията, която ще бъде представена, ще е от полза за хора от различни възрасти, които се интересуват от здравето си и ще е в помощ на страдащите. Участниците в срещата ще имат възможност да чуят на популярен език за новите достижения в алергологията, ще могат да се включат в дискусията и да задават въпроси от най-широк характер” – анонсират организаторите.
Инициативата се провежда в партньорство с Община Габрово и с подкрепата на „Мирта Медикус” и е достъпна за всички, защото входът е свободен. 

Алергията е свръхчувствителност, или прекомерна реакция на имунната система към вещество (алерген), считано за безопасно за повечето хора. Тя може да бъде опасна, дори смъртоносна, за радост в редки изключения. Възможно ли е човек да умре, ако получи алергичен шок от миризмата на цъфнал храст, или цвете? Да, разбира се, ако няма кой да му помогне, и то веднага?

Дори да не страдате в никаква степен и от никакъв вид алергия, срещата с доц. д-р Ваня Цветкова и медиците, които ще присъстват на срещата, ще ви бъде полезна, защото можете да се окажете на точното място и в точното време, за да помогнете.

Д-р Цветкова е доктор по медицина в областта на алергологията. Защитила е дисертация на тема “Генетични и имунологични изследвания на пациенти с алергичен ринит и бронхиална хиперреактивност” и има специалности: Вътрешни болести и Клинична Алергология. Тя има научни интереси: в областта на атопична бронхиална астма, алергичен ринит, медикаментозна, хранителна алергия и инсект алергия. Занимава се с активна преподавателска дейност и води лекционни курсове "Клинична алергология" на български и английски език за студенти и лекари-специализанти и затова е интересен събеседник. Има редица международни курсове и специализации, член е на Европейската академия по алергология и клинична имунология, на Съюз на учените в България, на Българското алергологично дружество и др. и е в крак с новостите в областта на алергологията.

Вероятно всеки човек се среща с алергиите в своя житейски път, а някои от нас – и с опасните им форми. Какво трябва да носим със себе си, когато сме надалеко и задълго сред природата, как трябва да реагираме при ужилване от оса или стършел, можем ли да познаем кой от козметичните продукти, които ползваме, води до реакция на организма, какви са видовете алергии, кои са най-често срещаните алергени и алергични реакции? Можете да попитате за всичко по време на лекторията. И да получите подарък от спонсорите за своята активност. Най-вече, да си тръгнете от залата не по-предпазливи, а по уверени в себе си с новите знания, които ще получите.

Заповядайте!

 

Община Габрово кандидатства за подмяна на дограмата
3 юни 2022
Сдружението в Тун прекратява дейността си, остават личните контакти и приятелствата
6 юни 2022