Диалогът между Дома на хумора и сатирата и Ив Гинярда започна преди три десетилетия. Трябва да се прочетат емоционалните писма на този невероятен французин (роден през 1924 г.), да се видят неговите снимки от родния му град Шалон-сюр-Сон или от някоя карнавална фиеста по света, за да се усети магнетичността на тази личност.

Миналата година вече се любувахме на фотографската изложба „Карнавални изкушения” с подбрани фотоси от личната колекция на познавача и историк на карнавала от древността до днес. Сега, в тези летни жеги, от Веселата къща предлагат, заедно с Ив Гинярда, да посетим два френски и един испански карнавал – сезон 2011 година. Снимките са придружени с кратки анотации на автора. Наред с ценната етноложка информация, те носят и неподражаемата карнавална страст на Гинярда. Сега и гостите на Дома ще усетят типичното за два от най-ярките европейски карнавала през неговия поглед и за един малко познат у нас френски карнавал. Така постоянната изложба „Да живее карнавалът!” в зала 8 на ІV етаж се обогати с част от най-новото дарение на музея. Да надникнем и ние!

Карнавалът в Ница, който е най-значимият във Франция – всяка година с 1 милион зрители – трае 15 дни и приключва вечерта на Блажния вторник (Mardi gras) с величествена заря.
Програмата включва 6 великолепни дневни дефилета, 6 великолепни нощни дефилета, 4 „битки” с цветя. Във всяка „битка” с цветя участват 20-25 огромни платформи, украсени с различни по вид пъстри цветя. Между тях танцуват 20-25 групи под звуците на фанфарни музики, които свирят забавни и увличащи ритми и мелодии.
На края на всяко дефиле млади момичета от платформите хвърлят на дамите в публиката, за тяхна голяма радост! - всички цветя, или приблизително 5 тона!

Кралското братство на гониотите в Шалон-сюр-Сон е единственото Велико карнавално братство (карнавална гилдия) във Франция. Ние сме 40-тина колеги с различни рангове. Аз съм Велик командир и бард на Братството.
Всяка година, втората събота вечер на карнавала, ние организираме гала-вечеря с танци, където присъстват важните хора и управниците на областта. Накрая приемаме нови членове в Братството на гониотите.
За всеки новоприет Бардът (т.е. аз) пише хумористично четиристишие, в което засегя неговите качества, недостатъци, занимания и пр. Тази година събратята ми изчислиха, че от 1955 година, откогато съм Бард, съм написал и изрецитирал 628 четиристишия!

Според мен, ФАЛАС във Валенсия, Испания, е най-красивият пролетен празник в Европа. Провежда се всяка година в края на март (23-27 март 2011), като пет дни и нощи преминават в празнуване и веселба.
Празникът е статичен: на всяка улица, на всеки площад и градинка са разположени 350-370 карнавални композиции. Размерите са от 15 - 50 м дължина и 30 м височина със 100-125 персонажа!!! Нещо огромно, впечатляващо, величествено и пищно осветено. Почти 15 000 карнавални фигури – най-красивите в света. И всичко това се изгаря в полунощ на последния ден – такава е традицията. Вярва се, че ако веднага не се изгори всичко, Валенсия ще я споходи нещастие.
Всяка година се стичат над милион зрители, почти всички испанци.
Всяка композиция, която представя даден квартал, си има своя фанфарна група, следвана от сто господа и сто дами с деца, всички облечени с прекрасни испански традиционни одежди от 17. и 18. век. Всяка дама носи букет от бели и червени цветя. Празникът не спира цели пет дни.
Накрая всички групи се отправят към катедралата в центъра на града. Зад нея е поставена 35 м висока дървена конструкция, а най-отгоре се вижда огромна глава на Св.Богородица. Върху скелето всички жени оставят своите бели и червени цветя и така се оформя невероятно красива рокля на светицата. Това е единственото нещо, което не се изгаря на този празник във Валенсия.

110 години от рождението на Илия Бешков
19 юли 2011
В Габрово - областен информационен център за структурните и Кохезионния фонд
22 юли 2011