На 24 юли се навършват 110 години от рождението на големия български художник, карикатурист и илюстратор Илия Бешков (1901-1958). В Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово посвещават изложба от 15 рисунки на майстора на сатиричното изображение, които са част от фонда „Хумор на народите”. Експозицията е разположена в Огледалната зала на втория етаж на музея.

Домът може да се похвали със значимата си по обем и обхват колекция на Бешков, наброяваща 124 рисунки, карикатури и илюстрации. Оригиналите са включвани многократно в изложби (1981, 1988, 1996, 2000, 2001), били са част от постоянни експозиции или съпътстващи творчески вечери. Сигурно си спомняте една среща-разговор, организирана от Музея на българската литература и ДХС, с участието на Мария Овчарова, авторка на книга за Бешков, и с карикатуриста Тодор Цонев, един от изявените му ученици, наречена „Илия Бешков като човек и творец”. В архива на Дома се пази кратък спомен на Т.Цонев, написан на машина и с автограф, но без дата. Друг много ценен автограф тук е автографът на Бешков – ръкопис с молив със заглавие „Любовта към народа” (с дата 16.02.1955 г).

Част от оригиналите на Бешков са поместени в представителния каталог на Дома, а емблематичната рисунка „Хитър Петър” е избрана за оформление на първодневен плик и марка, посветени на 11. Национален фестивал на хумора и сатирата „Габрово-1977”. Днес този Хитър Петър може да се види в постоянната изложба „Да живее карнавалът!” в зала 8 на ДХС, раздел „Филателия”.
Настоящата изложба очаква своите почитатели до края на август.

Община Габрово спечели проект за деца със СОП
18 юли 2011
Домът на хумора и сатирата представя дарителя Ив Гинярда
20 юли 2011