Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 21:00 часа на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook и YouTube.

Европейският парламент в България отбелязва 9 май – Деня на Европа – с триизмерно видео мапинг шоу върху фасадата на Националната художествена галерия „Квадрат 500“ в София. Светлинният спектакъл „Представи си“, посветен на темата за мира и основните европейски ценности, ще може да бъде проследен и онлайн от хората, които не са в столицата, тази вечер от 21:00 часа. Продължителността на спектакъла е 15 минути, като ще се редуват българска и английска езикова версия. Прожекциите ще се излъчват до полунощ в платформата „Ютюб“.

Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Видеото носи послание за мир като една от основните цели, залегнали в създаването на Европейския съюз. В Европейската година на младежта стремежът към истината и осъзнаването на личната отговорност на всеки за нейното отстояване е от особено значение. Утвърждаването на реалност, в която на почит са човешкото достойнство, демокрацията и върховенството на закона, и която се гради на равни права между хората и свобода на словото, е въпрос на избор. Избор, който правим всеки ден.

Триизмерното шоу е част от фестивала за светлинно изкуство „Лунар“ (LUNAR), включващ две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина в централната част на София. Инсталациите за празничното събитие на 9 май са разработени съвместно с българската компания за визуални ефекти и 3D мапинг „МП-Студио“, която е носител на множество награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Можете да гледате светлинния 3D спектакъл „Представи си“ днес от 21:00 часа във видеото!

Декларацията на Шуман – началото на обединена и силна Европа
9 май 2022
С два златни и един бронзов медал се завърнаха състезателите на Шахматен клуб „Орловец 1997“ от турнир в Казанлък
9 май 2022