Датата на отбелязването на Деня на Европа съвпада с подписването на окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Но причината за избора на 9 май е създаването на предшественика на днешния Европейски съюз – Европейската общност за въглища и стомана.

На 9 май 1950 г. в 16:00 часа в Часовниковата зала на двореца „Ке д’Орсе“ френският министър на външните работи Робер Шуман прочита историческата декларация, с която призовава за създаването на наддържавна организация за търговско сътрудничество при производството на стомана и въглища.

Черната металургия и въгледобивът стоят в основата на военната промишленост и тяхното производство напомня за икономическото надмощие на отделни държави във Втората световна война.

Пет години след края на войната Европа все още се опитва да излекува раните и да преодолее колосалните щети от нея. Трябва да се намери начин за преодоляване на неразбирателствата между отделните народи и да се предотврати избухването на нова война.

Европейските правителства стигат до извода, че обединяването на икономическите интереси е печелившето решение. Революционното изявление на Шуман води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия (ГФР), Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Декларацията „Шуман“ се стреми да направи невъзможна войната между държавите в тази общност и да насърчи мира в Европа. С нея се търси постигане на икономическа стабилност.

Така бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система, могат да бъдат основата на по-широка и всеобхватна общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

9 май 1950 г. – на фона на Студената война Робер Шуман издава декларация, която поставя началото на Европейската общност © ЕП

Роден през 1886 г. като германски гражданин в Люксембург, Шуман става французин през 1919 г., когато регионът Елзас и Лотарингия, където живее, е върнат на Франция. По време на Втората световна война френският лидер в изгнание Шарл дьо Гол иска от Шуман да замине за Лондон, за да работи в неговото правителство.

Робер Шуман участва във френската съпротива по време на Втората световна война и е заловен и държан пленник от нацистите. Преди войната той е член на френския парламент, а след нея заема редица високи постове във Франция. Шуман бива избран за първи председател на Европейската парламентарна асамблея на 19 март 1958 г. Той заема тази длъжност до март 1960 г. Въпреки ограничените си правомощия, Асамблеята е много важна за Робер Шуман, тъй като това е политическа институция в пълния смисъл на думата: демократичен орган, едновременно представляващ народите, контролен орган спрямо изпълнителната власт и обединяващ елемент между Европейските общности.

Цитати от Декларацията на Шуман:

Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“

„Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения.“

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.“

„Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.“

Община Габрово посрещна гости по проект „Да споделим игрите си!“
5 май 2022
Послание за мир в Деня на Европа със светлинния 3D спектакъл „Представи си“
9 май 2022