Лазарки от три града благословиха три пъти майсторите в музей „Етър“ на Лазаровден

Пъстър, шумен, зареден с оптимизъм е Лазаровден – един от най-обичаните и почитани от българите празници, на който и тази година чаршията в музей „Етър“ бе изпълнена с усмивки и пролетни цветове.

С ведри лица и звънки гласове момичетата от „Училище за лазарки“ пресъздадоха обичая лазаруване. Всяко от движенията им бе изпълнено с енергия, която се предаваше към публиката. Хиляди дойдоха да ги видят, да чуят песните им, да бъдат застигнати от техните благословии.

„Училище за лазарки“ на музей „Етър“ тази година постигна сериозен успех, тъй като разшири територията, на която се провежда. За първи път през обучение преминаха не само габровски девойки, а и момичета от Трявна и Дряново, където местните общности оказаха сериозно съдействие на музея.

Уроците се провеждаха в Габрово, Дряново и Трявна. На 15 април девойките направиха генерална репетиция в музея, а на самия Лазаровден – 16 април, всяка от групите пресъздаде обичая лазаруване пред посетителите.

„Училище за лазарки“ се провежда за дванадесети път и човек би могъл да си помисли, че няма какво ново да се види. Песните, танците, наричанията са едни и същи. И все пак, празникът винаги е различен. Около събраните в група момичета се завихря специфична енергия – сбор от емоциите на всяка лазарка. Това се предава на публиката и тъй като усещанията са индивидуални, всеки Лазаровден е различен.

След като изпеят песните и изиграят танците си, след като благословят дюкяните, работилниците и къщите и получат дарове от стопаните, лазарките хвърлят венчетата си в реката. Момичето, чието венче бъде отнесено първо от водата, става кумица и е начело на лазарките през следващата година.

И тъй като през 2022 през музей „Етър“ преминаха три групи от лазарки, кумиците също са три – Деяна Стоянова от Национална априловска гимназия, Мариела Черкезова от СУ „Петко Рачев Славейков“ – Трявна и Стефания Пенчева от СУ „Максим Райкович“ – Дряново.

 „Благодарим, беше прекрасно“, сподели впечатленията на лазарките от Дряново кумицата Стефания Пенчева.

Габровката Деяна Стоянова е лазарка за първи път, изключително е развълнувана и още когато започва да се обучава, искрено се надява венчето й да е първо, за да стане кумица. Желанието й се сбъдва, а тя не крие, че и в живота се чувства победител.

Мариела Черкезова също е развълнувана, че е кумица. Лазаруването в музей „Етър“ дава на нея и другите момичета от групата по-голямо самочувствие, с което да направят още същия ден втора възстановка в родния си град Трявна. 

За успеха на „Училище за лазарки“ през 2022 година, освен екипът на музей „Етър“, сериозен принос имат Исторически музей – Дряново, СУ „Максим Райкович“ – Дряново, Община Трявна, СУ „Петко Рачев Славейков“ – Трявна, Национална априловска гимназия, Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и други учебни заведения. 

Концерт на Габровски камерен оркестър в Страстната седмица
18 април 2022
Дискусия в НГПИ „Тревненска школа“ на тема „Наркотици и шофиране – рискове и последствия“
18 април 2022