Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ стартира изпълнението на инициативата „За качествено здраве на село“ или т. нар. „Мобилен доктор“. Това е една от каузите, които Дружеството си избра за 2022 г., когато се навършват 30 години от неговото възстановяване.

Целта е да се проведат медицински прегледи на възрастните хора в селата в габровска община, в които няма здравна служба и няма график за посещение на медицински персонал. Проектът се осъществява с подкрепата на Диагностично-медицински център 1 – Габрово и Община Габрово.

В организацията на инициативата активно участват кметовете и кметските наместници, които изготвят списъци на желаещите прегледи и осигуряват подходящи условия за тяхното провеждане.

Село Дебел дял беше първото населено място, в което се проведоха медицински прегледи. Екипът се състои от кардиолог, невролог и две медицински сестри. На всеки пациент се прави кардиограма и взема кръвна проба за пълна кръвна картина. Някои трудноподвижни пациенти бяха посетени в дома им.

„Мобилен доктор“ ще посети по график всички населени места в общината, изявили желание за провеждане на място на медицински прегледи.

 

 

Таня Христова участва в 7-я Конгрес на местните власти в Полша
14 април 2022
Екатерина Караколева за Общински пътнически транспорт: Запазихме дружеството работещо, нужна ни е стабилна финансова подкрепа
14 април 2022