На 11 и 12 април в гр. Миколайки, Полша се проведе седмия Конгрес на местните власти на Полша. През годините форумът се утвърждава като една от най-престижните платформи за срещи и дискусии по въпроси, свързани с местното самоуправление, а целта му е да  разшири възможностите за обмен на мнения и опит и за активен диалог на местните власти с държавната администрация, НПО, бизнеса и партньори от чужбина.

Тази година Конгресът събра над 1500 участници - представители на местната, регионалната и изпълнителната власт от Полша, България, Израел, Италия, Швеция, Финландия, Франция, Северна Македония и Албания, а също така депутати, партньорски асоциации и сдружения, представители на бизнеса. Програмата включваше над 100 събития, разделени в 10 тематични направления.

Кметът на Община Габрово Таня Христова участва в сесия, посветена на темата за зелените инвестиции и отговорността на местните власти към екологичния преход. Нейни събеседници бяха депутати от долната камара на полския Парламент (Сейм). В изказването си г-жа Христова заяви, че реализирането на зелената трансформация и климатичната неутралност откриват възможност за инвестиции в социалната и икономическата сфера и са шанс за качествена промяна на условията за живот. Тя призова за целенасочени усиля за популяризирането на ползите и смисъла на  екологичния и цифров преход. Кметът на Габрово изрази позицията, че липсва координационно звено, което да подкрепя местните власти по отношение на дейностите и политиките в сферата на климатична неутралност и подчерта готовността на НСОРБ да бъде хъб за управление и подкрепа на българските общини при планирането, координацията и изпълнението на мерки и инвестиции, свързани с екологичния преход.

Тя представи Габрово като „зелен град с развиваща се икономика и иновативен дух“, като акцентира, че в реализирането на зелените идеи общината се сблъсква с различни предизвикателства, които се опитва да превърне във възможности. Кметът на Габрово – общината, която през 2021 г. бе удостоена с престижната награда „Европейски зелен лист“, заяви, че за да се постигне декарбонизация до 2050 г., трябват ясни планове и обща цел и допълни, че Габрово е „една от малкото български общини, приели План за действие за устойчива енергия и климат“. Г-жа Христова сподели и за приетата от Общинския съвет декларация за присъединяване на община Габрово към новите цели на Европейския съюз за постигане на въглеродна неутралност към 2050 г., както и за кандидатурата на града в конкурса на ЕК за 100 града, които ще получат подкрепа за постигане на въглеродна неутралност.

Таня Христова апелира за повече внимание и подкрепа от страна на правителството към местните власти. Тя сподели, че общините са готови и за изпълнение на сложни във финансово отношение проекти, като даде за пример изпълнението на пpoeĸт за внeдpявaнe нa мepĸи за енергийна ефективност, мoдepнизaция и peмoнт нa yличнoтo ocвeтлeниe нa гpaд Гaбpoвo чpeз cĸлючвaнeтo нa дoгoвop c гapaнтиpaн peзyлтaт (ECKO). „Ще демократизираме процеса, предоставяйки на бизнеса и населението възможности за внедряване на зелените политики. Много е важно да даваме позитивни примери как зелената енергия допринася за подобряване на средата“, заключи Таня Христова.

 

ОУ „Христо Ботев“ и ДГ „Перуника“ получават финансиране от ПУДООС
13 април 2022
„Мобилен доктор“ в габровските села
14 април 2022