Община Габрово бе специален гост на семинар относно възможностите за възстановяване на градски райони, който се състоя на 17 март 2022 г. в столичния център „СофияЛаб“. Събитието се проведе по инициатива на Асоциация за развитие на София и Столична община в рамките на проекта „Агора“, финансиран по програма „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г.

Габровският екип представи дейностите за развитие на квартал „Шести участък“ – пилотна локация в проекта „Синема“ (CINEMA), който се изпълнява по същата европейска програма. Приоритетна област в него е сътрудничеството с бизнеса и с представители на креативните индустрии. За целта Община Габрово е обявила конкурс за наемане на обекти чрез публично-частно партньорство, в който може да се кандидатства до края на месец март. За стартиращите търговци са предвидени безплатни едногодишни стимули и изгодни наемни условия.

По време на срещата бе анонсирана идеята за културна програма в „Шести участък“, която е планирана от 17 до 26 юни 2022 г. Обсъждат се различни творчески инициативи, сред които визуални намеси в градската среда, документален театър с истории от квартала, литературни маршрути, изложби и други.

Участниците в семинара потърсиха пресечните точки във възможностите за разработването на градски дневен ред за регенериране на пространства за култура по теми като равнопоставеност на кварталите, балансирана подкрепа за частни и публични оператори, достъп до събития, споделяне на информация, изграждане на партньорства и работа в мрежи, мониторинг.

Добър пример, който анализира проектът „Агора“, е инициативата на Столична община за реконструкция на сградата на бившата топлоцентрала на Националния дворец на културата и превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Целта на „Топлоцентралата“ е да се създаде място за изява на независимите артисти в България и да се докаже, че изоставените индустриални пространства в градската среда имат потенциал за нов живот.

„Белградска трилогия“ – орисията да станеш емигрант
17 март 2022
От първо лице - Младежки център Габрово участва в проект по Еразъм+ за човешките права
20 март 2022