Проектът на Технически университет – Габрово за основен ремонт на така наречената „битова къща“ между Учебен корпус 1 (Интеграла) и Технопарка ще бъде финансиран по „Красива България“. Решението е на Управителния съвет на програмата от 16 февруари 2022 г.

Предвижда се полагане на топлоизолация по фасадите, подмяна на улуци и водосточни тръби, нова дограма и врати, вътрешен ремонт, нови електрически и ВиК инсталации и вертикална планировка. Ще бъде изградена рампа за хора с увреждания, нови настилки и стъпала, включено е оборудване за санитарните помещения и доставка на термопомпен агрегат въздух/вода.

В миналото сградата е ползвана от обслужващия персонал на строителното поделение към Университета, служила е и за складови цели, но в последните години е неизползваема. Идеята е след ремонта в нея да се обособи споделено пространство – център за предприемачество, който да подкрепи Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ в създаването на дигитален хъб.

Общата стойност на проекта е 261 985 лева. Безвъзмездната субсидия е 119 989 лева, а останалите средства са от университетския бюджет. Срокът за изпълнение е до края на месец ноември.

Технически университет – Габрово за втора поредна година е единственото висше училище от страната, кандидатствало и получило финансиране по „Красива България“. Със средства по програмата през 2021 г. беше благоустроен паркът до Интеграла.

Таня Христова към министър Денков: Без Техническия университет в Габрово, под риск ще бъде поставено развитието на града и региона
21 февруари 2022
Купете мартеници с кауза!
22 февруари 2022