На 8 февруари светът отбелязва за 19-та поредна година международния Ден за безопасен интернет. Инициативата е на Европейския съюз, а мотото „Заедно за по-добър интернет“ обединява над 140 държави от всички континенти.

Зад необходимостта от мерки за защита на децата в дигиталното пространство застават държавни органи, неправителствени организации, IT-компании, родители. Анализът на специалистите открива все повече рискове от „пребиваването“ в интернет, а съвсем скоро Световната здравна организация включи в 11-ата редакция на Международната класификация на болестите, в раздела „Зависимости“, нова нозологична единица - геймърско (игрово) разстройство.  

По този повод ОбСНВ и Превантивно-информационният център към Община Габрово проведоха онлайн анкетно проучване сред ученици в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-12 клас, за да установят какви са нагласите на децата и младежите от Габрово по отношение на интернет, какво е тяхното поведение и каква част от времето си прекарват в „мрежата“. Проучването има за цел да насочи вниманието на родителите към рисковете, които крие прекомерното използване на различните устройства за електронни игри.  

Анализът на получените резултати по категоричен начин сочи, че за децата и младежите онлайн пространството е неразделна част от техния живот. Според тях то им носи повече позитивни преживявания и емоции. Юношите асоциират престоя в мрежата с почивка и забавление, по-малките са в интернет, за да играят.

Децата от прогимназиална степен най-често посочват, че прекарват онлайн около 2 часа дневно, докато при по-големите - 8-12 клас, то се увеличава и най-честият отговор е 3-4 часа на ден. Всички посочват, че прекарват повече време в мрежата за удоволствие, отколкото за учене въпреки онлайн обучението.

Младежите не оценяват интернет като фактор, който може да възпрепятства ежедневната им рутина. 51,5%  твърдят, че мрежата не ги разсейва в ежедневието и те изпълняват задълженията си, като едва 10% признават, че изпитват затруднения и им се е случвало да забравят нещо, което трябва да направят, защото са се увлекли докато са били онлайн.

Все пак част от по-големите са склонни да поставят интернет на първо място и да допускат неразумно и дори рисково поведение - склонни са да се лишават от сън, да пренебрегват задълженията си и училището, както и да се доверяват на непознати, т.е. по-големите са склонни да нарушават правилата, стават по-малко бдителни и по-смели.

Именно за това е важно информационните и превантивни кампании, насочени към младежите, да продължават и в бъдеще, а темата да бъде дискутирана както в училище, така и с родителите.

С пълния анализ на резултатите от проведеното анкетно проучване може да се запознаете тук (за 5-7 клас) и тук (за 8-12 клас).

А какво означава да си пристрастен към видео и компютърни игри, какви са рисковите фактори и симптомите, и защо зависимостта към игрите с нищо не се различава от всички други зависимости като хазарт, употребата на психоактивни вещества и др., на тези и други въпроси отговор дава Валентина Маринова - главен експерт в отдел „Зависимости“ на Националния център по обществено здраве и анализи, в специализиран разговор по темата за геймърското разстройство.   

„Започва невинно, от любопитство, следва период на интерес и експериментиране, докато постепенно измести всички значими дейности и отношения от живота на човека и започне да контролира личността“, споделя г-жа Маринова за заболяването, а пълното интервю по темата може да прочетете тук.  

При нужда от допълнителна информация и консултация със специалист, всеки заинтересован може да се обърне към ОбСНВ/ПИЦ-Габрово:

гр. Габрово, зала „Възраждане“ /служебен вход/, тел.:  066/809 818, е-mail: osnv@gabrovo.bg,

Facebook: Общински съвет по наркотични вещества – Габрово

 

 

Предупреждение за силен вятър за 8 февруари в Габровска област
7 февруари 2022
Зимна обстановка в община Габрово на 8 февруари
8 февруари 2022