Габровският Общинският съвет се възползва от правото си да приеме Решение, с което още веднъж ясно да изрази позицията на местния парламент, обществеността и бизнеса, относно изграждането на стратегически важния инфраструктурен проект – тунел под връх Шипка.

Позицията на местния парламент беше заявена в Декларация единодушно подкрепена от общинските съветници. В документа те заявяват своята категорична подкрепа за изграждането на тунел под връх Шипка и подходите към него и настояват да бъде препотвърден от държавата като първостепенен приоритет за социално-икономическото развитие на страната.

В декларацията се мотивира значимостта на обекта и се настоява пред българското правителство да потвърди като свой политически ангажимент изграждането на тунел под връх Шипка в качеството му на приоритет, включен в основния списък на ОП „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., както и да бъде поет ангажимент през 2022 г. да се пристъпи към физическа реализация на обекта.

Общинският съвет възложи на кмета на Габрово да изпрати копие от Декларацията до президента на Република България, председателя на Народното събрание, Министерски съвет, министъра на регионалното развитие, министъра на финансите, министъра на околната среда и водите, министъра на транспорта, до народните представители от габровския избирателен район и представителите на нашата страна в Европейския парламент.

 

31 пешеходни пътеки ще бъдат допълнително осветени, нова светофарна уредба ще бъде монтирана на ул.“Свищовска“
28 януари 2022
Споразумение за сътрудничество със Съюза на транспортните синдикати
31 януари 2022