На заседанието си, проведено на 27 януари 2022 г., Общински съвет – Габрово възложи на кмета на общината да предприеме действия по поемане на ангажименти за извършване на разходи за изграждане на светофарна уредба и осветление на пешеходни пътеки на територията на града.

В края на 2021 г. бяха проведени срещи с представители на компетентните органи и бяха извършени огледи на съществуващите в Габрово пешеходни пътеки. От направения съвместен обход работната група установява, че болшинството от пешеходните пътеки в града са осветени. Констатирана е обаче необходимост от допълнително осветяване на пешеходни пътеки, поради специфичното разположението на места на стълбовете за улично осветление. Там където улицата е с две ленти за движение пешеходните пътеки са едностранно осветени. Двустранно осветени са пешеходните пътеки само по улици и булеварди с четири ленти за движение на ППС.

Поради зачестилите в последно време инциденти с пешеходци, от кръговото кръстовище на ул.“Свищовска“ до ул. „Кортен“, в участъка ще бъде изградена нова пешеходна светофарна уредба, както и изкуствени неравности, които ще намаляват скоростта на ППС преди влизане в кръстовището.

Кметът Таня Христова към министър Гроздан Караджов в Габрово: С габровци шега не бива!
27 януари 2022
Общинският съвет в Габрово единодушно подкрепи Декларация за изграждането на тунел под връх Шипка
28 януари 2022