„Мисля, че ще запомните едно изключително важно нещо, когато идвате в Габрово. А то е, че с габровци шега не бива! Когато става въпрос за нещо толкова болезнено свързано с развитието на региона, наистина трябва да бъдете много внимателен“, с тези думи кметът на Габрово Таня Христова се обърна към заместник министър-председателя и министър по регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка в Габрово.

Таня Христова поиска уверение от министър Караджов, че проектът за тунела ще бъде част от основния списък на Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027. Тя поиска да знае каква е сумата, заложена в държавния бюджет за 2022 г. за завършването на петия етап от този стратегически обект - Западен обходен път на Габрово, чиято финална фаза е именно тунелът под връх Шипка.  

„За мен е удоволствие да се работи с хора, които са упорити и които си следват целите“, каза в отговор министър Гроздан Караджов. Той подчерта, че присъствието му в Габрово е знак за извинение и уважение към габровци и обяви решението си да продължи работата проекта, като съобщи, че избраният изпълнител на тунела днес е потвърдил офертата си. Беше съобщено още, че днес ще бъдат отворени и ценовите офертите за избор на фирма за строителен надзор на тунела.

Според регионалния министър има възможност част от средствата за строителство, заложени в бюджета за 2022 г. да бъдат насочени към тунела под Шипка, но това ще стане ясно след гласуването на новата финансова рамка.

Дискусията в Габрово се поведе по покана на Таня Христова и председателя на Общинския съвет Климент Кунев след поредица от изявления по темата, от страна на министър Караджов, които поставиха под съмнение бъдещето на инвестицията.

Обсъждането на една от най-чувствителните за поколения габровци и за икономическото бъдеще на страната теми се случи преди редовното заседание на местния парламент в града, в присъствието на общинските съветници, народни представители от региона, кметове на Габрово, представители на МРРБ и на Агенция „Пътна инфраструктура“ и бе излъчено в реално време в сайта на Община Габрово.

Кметовете на Габрово от различи мандати също подкрепиха изграждането на тунел под Балкана, като една от каузите, които трябва бъде реализирана. Тунелът по връх Шипка е част от един от най-важните европейски транспортни коридори. Ако работата по него не продължи, може да се наложи България да върне около 30 млн. лв. европейски средства, тъй като обходният път на Габрово, който води към бъдещия тунел, е изграден и с европейски средства, подчерта кметът на Габрово от мандат /ноември 2007 – април 2010/ Томислав Дончев.

Повече по темата, очаквайте утре в 10:10 часа в предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ.

Изпратете своите предложения към Плана за развитие на община Габрово
27 януари 2022
31 пешеходни пътеки ще бъдат допълнително осветени, нова светофарна уредба ще бъде монтирана на ул.“Свищовска“
28 януари 2022