Регионален исторически музей - Габрово и Институтът за исторически изследвания при Българска академия на науките имат удоволствието да Ви поканят за участие в Национална научна конференция на тема „СТОПАНСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИТЕ И ПРИМЕРЪТ НА ГАБРОВЦИ ПРЕЗ XIX - XXI ВЕК“, с научен ръководител проф. д-р Илияна Марчева,  която ще се проведе на 28 и 29 април 2022 г. в Габрово.

Форумът е посветен на 140 години от основаване на първата вълненотекстилна фабрика на Иван К. Калпазанов в Габрово. Неговата дейност на предприемач и благодетел ни провокира с тази конференция да потърсим примери, анализи и факти за модерната стопанска култура на българите в историческата перспектива на XIX - XXI век. Стопанската култура разбирана като поведение, отношение, ценности, умения, морал при водене на търговско-предприемачески, финансови и бизнес дела зависи както от личността, така и от времето, условията и постиженията на икономическата наука и образование. Изследването на субективното и обективното в стопанското поведение на българите през XIX - XXI век е предизвикателство за изкушените в стопанската история.

Примерни тематични полета, към които предлагаме да насочите Вашето внимание:

  • История на индустриалното и занаятчийско производство: предприятия, технологии, контакти, приносът на Габрово;
  • Институциите и стопанското развитие на България - ролята на държавата;
  • Стопанското развитие в кризисни времена - предизвикателства и постижения;
  • Българският предприемач: исторически профили в миналото и днес;
  • Историческата памет и мястото на музеите: фондове и експозиции.

Предвижда се след рецензиране докладите от конференцията да бъдат издадени в поредния том „Известия на РИМ - Габрово“. За целта е необходимо в дните на конференцията докладите да бъдат предоставени в дигитален формат, с резюме на английски език.

Повече информация и заявка за участие може да видите в сайта на музея. http://h-museum-gabrovo.bg/?p=10429

 

Невена Минева пред „100 вести“: „Образованието е основен приоритет, но не е достатъчен за формиране личността на младите хора“
17 януари 2022
Липата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №14 е опасна, показва и обследването, направено от живеещи в квартала, предстои да бъде премахната
18 януари 2022