За приоритетите като заместник-кмет; за партньорството между местна власт, образование и бизнес, което е ключово за професионалното бъдеще на младите хора; за социалните услуги за деца и възрастни с увреждания; за социално слабите; за подкрепата на Община Габрово за развитието на културата и туризма разговаряме със заместник-кмета на Община Габрово Невена Минева

Женина Денчева

Какви са приоритетите в дейността Ви на заместник-кмет?

Ресорът, за който отговарям, включва разнообразни сфери на дейност - образование, социални дейности, култура, туризъм, спорт, младежки дейности, здравеопазване. Всички те са приоритет в дейността ми, като най-важният от тях са младите хора на Габрово, подрастващите. Работата с млади хора ще бъде насочена към провокиране на техния потенциал с дейности и инициативи, които ще отговарят на интересите им и ще бъдат свързани с развитието на нашия град. Младежкият център, който се изгражда в рамките на проект на Община Габрово, ще стартира своята работа. Планират се различни дейности в областта на спорта, здравето, творчеството.

Интересен пример за това какво предстои, е театралният лагер за млади хора на възраст 12-20 години, който ще се проведе през лятото на 2022 година. Планираме Габрово да бъде домакин за пръв път на Национален шампионат за момичета и момчета под 14-годишна възраст по лека атлетика през май. Едновременно с шампионата ще се проведе турнир, посветен на бележития габровски треньор по лека атлетика Никола Вълчанов, който ще привлече най-елитните български състезатели от всички възрасти.

Усилия сме насочили и към подобряване на детското хранене. Започва работа по планиране, проектиране и развиване на кухня-майка, с което ще се подобри организацията при храненето на децата на Габрово. Габрово е пример за добре развити социални услуги, които покриват потребностите на нуждаещите сe, но въпреки това и в тази сфера планираме разширяване на дейността с две нови за нашия град услуги за възрастни хора - 24-часова грижа, която ще се реализира в два нови центъра в сградата в кв. Велчевци.

Образованието е Ваш приоритет още докато бяхте областен управител. Така ли е и сега?

Последните няколко години образованието беше издигнато в национален приоритет. Да, беше и личен такъв, защото съм убедена, че можем да живеем в едно хармонично и проспериращо общество, само ако заложим трайно на него. Партньорството между местна власт, образование и бизнес е ключово за професионалното бъдеще на младите хора в града, а оттам за нормалното функциониране на бизнеса и за цялостното развитие на Габрово. Особено голяма подкрепа трябва да получават всички онези инициативи, които са в посока младите хора да имат успешна, конкурентоспособна и удовлетворяваща реализация на регионално ниво. Образованието е основен приоритет, но не е достатъчен за формиране личността на младите хора. У тях следва да бъде формирано отношение към заобикалящото ни, а на това учи културата във всичките ѝ проявления.

Трудни моменти преживява образованието заради Ковид ситуацията. Направено ли е всичко според Вас за осигуряване безопасността на учениците и учителите?

В институциите в системата на образование в община Габрово се спазват всички изисквания за провеждане на обучение в създадената епидемична обстановка. Обучението се организира съобразно разпоредбите на МОН и МЗ. В системата работят медицински специалисти, които осигуряват здравна грижа в детските и учебни заведения, контролират спазването на хигиенните изисквания и противоепидемичните мерки. Тези специалисти информират, консултират и съдействат на педагозите. Институциите, отговорни за организиране на процеса, сме в непрекъснат контакт за съгласуване на действията си. Смятам, че на територията на община Габрово е постигнат възможно най-добър баланс за предоставяне на качествено образование и осигуряване на здравословна среда за учениците и учителите.

Обхванати ли са всички нуждаещи се в общината от необходимите социални услуги. Полагат ли се достатъчно грижи за хората с увреждания, социално слабите?

В община Габрово работи система от съвременни социални услуги, включваща такива за деца и младежи и за възрастни и лица с увреждания. Потребителите се подкрепят съобразно своите нужди почасово, целодневно, както и непрекъснато, с предоставяне на резидентни грижи. Действащите социални услуги покриват нуждите на различни специфични групи, съобразно техните потребности - например децата и младежите се подкрепят от специализирани центрове, които предоставят грижа в зависимост от вида увреждане - двигателно, зрително, ментално, множествени увреждания, аутизъм. Други социални услуги предоставят подкрепа за деца и младежи в риск, работят превантивно. „Звено майка и бебе“ работи за предотвратяване изоставянето на деца от 0 до 3 години. В община Габрово се предоставя и резидентна грижа за деца и млади хора в четири центъра. В тях се осигурява живот в среда, близка до семейната, на деца и младежи с увреждания и без увреждания. Възрастните и лицата с увреждания са подкрепени от различни по вид услуги - Дневен център, Център за социална рехабилитация и интеграция, асистентска подкрепа, домашен социален патронаж, клубове на пенсионера и инвалида и други. Резидентна грижа за възрастни се предоставя от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Предстои стартирането и на две нови социални услуги от резидентен тип. Описаната система от социални услуги се допълва от такива, реализирани на проектен принцип, като приемна грижа, патронажна грижа, топъл обяд и др. Община Габрово полага максимални усилия за осигуряване грижа за нуждаещите се. Коментираната сфера е динамична и променяща се. Това налага непрекъснат анализ на нуждите и планиране на мерки, които да им съответстват.

Предвиждат ли се нови социални услуги?

Скоро в община Габрово предстои да започне реалното предоставяне на две нови социални услуги: Център за грижа за лица с различни форми на деменция - резидентна услуга с капацитет 15 места, за пълнолетни лица с деменция и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване - резидентна услуга с капацитет 15 места, за лица, навършили 66-годишна възраст, в невъзможност за самообслужване. По ОП „Региони в растеж“ е изградена материалната база, осигурени са оборудвани и обзаведени помещения за двете нови социални услуги. Предстоящото предоставяне на двете услуги ще се осъществи на проектен принцип и е осигурено за 12-месечен период по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Социалните услуги ще обхващат потребители, за които са изчерпани други възможности за подкрепа. На лицата ще бъде осигурена индивидуална социална, медицинска и санитарна грижа. Потребителите ще бъдат насочвани от Дирекция „Социално подпомагане“ - Габрово след изготвяне на предварителна оценка на потребностите.

Културните институти в града работят активно. Оказва ли Общината помощ и подкрепа за още по-добро развитие на културата в града?

През 2011 г. в Община Габрово беше създадена програма „Култура“, като основната ѝ цел е да подкрепя и стимулира развитието на значими културни инициативи, създаване на качествени културни продукти, търсене на оригинални и новаторски подходи и решения в съответствие със стратегическите приоритети на общината в сферата на културата. Финансовите средства, необходими за реализирането на програма „Култура“, се осигуряват ежегодно от бюджета на Община Габрово. От създаването си до днес Програмата се утвърди като позитивен пример на взаимодействие на всички културни оператори с общинската администрация. Чрез финансовата подкрепа на проекти в различни области на културата и изкуствата, програмата работи за гражданите на община Габрово и за самия културен сектор. През 2021 г. по програма „Култура“ бяха подкрепени и реализирани проекти на общо осем културни оператора. Сред тях са:

РБ „Априлов-Палаузов“ - „От хартията до книгата... и след това”. Проектът разкри по атрактивен начин ролята на книгата и четенето в човешката история, запозна децата и младежите с нетрадиционни варианти за употреба на хартия и хартиени отпадъци и с дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството - чрез ателието „Да дадем нов живот на старите книги”. Всички инициативи и дейности по проекта са заснети, а видеоматериалите - широко споделени в YouTube канала на библиотеката.

Музей на хумора и сатирата - „Чувство за хумор“. Чрез този проект бяха създадени 20 хумористични видеоистории с популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата - Габрово и Габровския карнавал, които вече се разпространяват успешно в медийна и дигитална среда. В проекта взеха участие артистите Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов, Мая Новоселска, Христо Гърбов, Стефан А. Щерев, Стефан Вълдобрев, Ненчо Илчев, Искра Ангелова, Лара Златарева, журналистите Ива Дойчинова и Любен Дилов, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо.

Сред ключовите приоритети за развитие на Габрово е и подкрепата за създаване на богат и разнообразен културен и туристически продукт и инвестиции в развитие на условия за туризъм и културни преживявания през четирите сезона. Това мотивира Община Габрово, съвместно с РЕМО „Етър“ и Регионален исторически музей, да подготви два изключително важни проекта: „РЕМО „Етър“ - музей за креативен културен туризъм“ и „РИМ - Габрово - познание, участие, преживяване“. Реализацията на тези проекти стартира през 2021 г. Финансирането им е от ОПРР и Фонда за градско развитие.

Наскоро бе приета стратегия за развитие на туризма в общината. Кои са акцентите? Защо туризмът в Габрово все още не е на нужното ниво?

Стратегията бележи няколко основни и последователни стъпки за развитие на туризма в Габрово. На първо място това е формирането на конкурентна идентичност на туристическия продукт. Идентичността като модел, около който бизнесът трябва да се обедини. Целта е да има съгласуваност и комуникация в бранша. Да бъдат създадени условия за ефективно използване на наличния ресурс и увеличаване на добавената стойност. Стратегията акцентира и върху разработването на брандинг на туристическа дестинация Габрово.

Следващ акцент е създаване, привличане, задържане и развитие на човешки ресурси в туристическия сектор. Стратегията подчертава изключителната важност на тази стратегическа цел, тъй като човешкият фактор е основен за туристическия бранш и качествените и квалифицирани служители повишават многократно привлекателността на туристическата дестинация.

Основен акцент също е развитието и управлението на бранда на дестинацията. Това е последната стъпка след разработване на предходните цели. Тук е предвидено разширяване на портфолиото на туристическия продукт чрез стимулиране развитието на други видове туризъм на територията на община Габрово - например индустриален туризъм, който е част от образователния. На този етап се предвижда и създаването на общи мрежи и туристически маршрути със съседни общини. Всички изброени акценти имат редица допълнителни задачи, чрез които са набелязани стъпките за постигане на общата цел - устойчиво развитие на туристическия пазар на Община Габрово.

Смятам, че ако подобрим координацията между отделните обекти в туристическия сектор, ако формулираме ясни и единни послания, ако засилим връзката между образователните институции и туристическите обекти, ще постигнем добри резултати, включително и формиране на уникална туристическа дестинация, защото регионът има дадености за това.

Жълт код за силен вятър е в сила за 17 и 18 януари
17 януари 2022
Покана за участие в Национална научна конференция „СТОПАНСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИТЕ И ПРИМЕРЪТ НА ГАБРОВЦИ ПРЕЗ XIX - XXI ВЕК“
17 януари 2022