Християн Стоянов записа едно от най-великите постижения в историята на габровския спорт. Талантът ни се окичи със сребърен медал от най-авторитетното спортно състезание на света - Параолимпийските игри.

Световният шампион на 1500 метра от 2019-та (категория Т46) направи много добро бягане на Олимпийския стадион в Токио и беше съвсем близо до това да грабне златото.
Общо 12 състезатели се впуснаха в надпревара за медалите. Сред тях бяха трикратният олимпийски и петкратен световен шампион Самир Нойуа от Алжир, европейският шампион от тази година Александър Яремчук (Русия), световният шампион от 2017-та и олимпийски вицешампион от Рио`2016 - Давид Емонг (Уганда), олимпийският шампион на маратон от Рио`2016 Ли Чаоян (Китай) и др.
Стоянов се настани в челото на групата веднага след старта, заедно с кениеца Феликс Кипруто и Александър Ярумчук. Преди последната обиколка от 1500-метровата дистанция възпитаникът на треньора Евгени Игнатов беше начело. Европейският шампион Александър Яремчук от Русия атакува 400 метра преди финала, след което последва контраатака от българския атлет. Християн се опита да нанесе решителен удар и да „изтърси“ руснака, но той го прихвана и явно беше оставил по-голям запас от енергия за последните 50 метра, в които успя да излезе начело и да спечели златото по същия начин, по който го направи и на европейското първенство през юни в Полша. Родният талант заслужи среброто, а бронза взе Давид Емонг. Времето, с което Яремчук спечели, беше 3:52.08 минути. Стоянов пресече финала с 3:52.63 мин, а Емонг регистрира 3:53.51 – негов личен резултат. Четвърти остана олимпийският шампион от Рио`2016 – Самир Нойуа. Общо петима атлети записаха своите върхови постижения на Олимпийския стадион в Токио, а други четирима направиха най-добрия си резултат за сезона.
„Щастлив съм от второто място! Не съжалявам за нищо, знам, че и моят момент за първо място ще дойде! Не изпитвам никакво разочарование, радвам се, че бях тук, водих смело битката и спечелих среброто!", сподели Хрис малко след края на състезанието.
Това е първо отличие за Християн от най-авторитетния спортен форум на планетата. Преди пет години на Параолимпиадата в Рио той беше най-младият български участник и завърши на 7-мо място. В кариерата си до момента Стоянов има злато (2019) и бронз (2017) от световни първенства за атлети с увреждания, както и първо и второ място на европейски шампионати – 2018, 2021.

Светлозар Гатев 

Таня Христова стана част от инициативата „8:0 за хората срещу зависимостите“
27 август 2021
Царете на магията пристигат в Габрово
30 август 2021