Габровският драматичен театър ще представи едни от най-новите си постановки на пловдивската театрална сцена. Първото гостуване е на спектакъла „Руски вечери с микроскоп“ на реж. Петринел Гочев, което ще се състои на 28 август, събота, от 20.30 часа в Лятно кино „Орфей“.

Постановката, чиято премиера беше на 21 юли 2020 г., е създадена по едноактната комедия „Юбилей“ от Чехов и разказите „Селски жители“ и „Микроскоп“ от Шукшин. Това е вторият спектакъл от цикъла „руски вечери“, след „Руски вечери с револвери“, също драматургично организиран по произведения на Чехов и Шукшин. В „Руски вечери с микроскоп“ участват актьорите от габровската трупа Надежда Петкова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Стоян Руменин и Петко Петков. Сценограф на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл, а помощник-режисьор – Гинка Дичева.

Представлението е изградено от три различни текста, които са сценично обединени и органически свързани. Първо ви поемат героите на Чехов. Случващото се на сцената е амалгама от човешки страсти, суета, самовлюбеност, амбициозност да постигнеш своето на всяка цена, за да почувстваш сладостта на измамното чувство за величие. Публиката става неволен арбитър в безумието на спора между Шипучин и Мерчуткина, към които досадно се прилепва безгрижната Татяна Алексеевна. А с цялата новосъздала се глъч те трайно превземат оскъдния мир на изнервения Хирин.

От безумното надхитряване в чеховската комедия със смел замах режисьорът ще ви пренесе в измамната идилия на съветското село и мечтателния уют на руското семейство. Очаква ви среща с неподправените герои на Шукшин - Баба Маланя и внука ѝ, пионерчето Шурка. В спора им как се лети без парашут ще изкристализира човешкият страх от новото, промяната и непредвиденото. Опасенията им бързо ще бъдат приглушени от появилата се промяна и новост в семейството на дърводелеца Андрей Йорин – микроскоп. А дали микроскопът ще ни помогне да преодолеем страховете си, да прогледнем отвъд границите на видимия свят и да открием невидимите нишки, които ни свързват в социума? Възможните отговори ще потърсим заедно с габровските актьори и режисьора Петринел Гочев - забавно, непринудено, провокативно. Ще видим човешката природа на фокус под микроскопа на Чехов и Шукшин – едни от най-добрите ѝ познавачи, уловили нюансите на нейната изменчивост.

Следващите гостувания на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Пловдив ще бъдат с представленията „Любовни истории“ по комедията на Иво Сиромахов, с режисьор Златомир Молдовански – на 10 септември и „Иванка Курвоазие на три морета“ на режисьора Васил Дуев-Тайг – на 11 септември. Двата спектакъла ще се състоят от 20.30 часа в Лятно кино „Орфей“.

Габровската трупа ще има специално участие в 25-то издание на един от най-престижните театрални фестивали у нас „Сцена на кръстопът“. Любителите на театъра ще могат да гледат постановката „Салиери“ на реж. Петринел Гочев на 15 септември от 19.00 часа в камерна зала „Стефан Данаилов“ на Драматичен театър – Пловдив.

Режимно водоподаване на селата Лесичарка, Драгомани, Костенковци, Карали и мах. Поповци
27 август 2021
АНДРЕЙ НОВАКОВ ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ПОДКРЕПЯ СЪБИТИЕ НА GABROVO INNOVATION CAMP
27 август 2021