Кметът на Габрово Таня Христова даде старт на дискусията, посветена на климата и енергията, чиито домакин е градът. Събитието е съвместна инициатива на Община Габрово, ОМ ЕкоЕнергия, ЕнЕфект и Конвентa на кметовете, и се осъществява в рамките на наградата на Габрово като Европейски зелен лист за 2021 г.

В обръщението си към участниците кметът на Габрово подчерта, че заедно с декарбонизацията на транспортния сектор и позеленяване на градовете в Европа, процесът на обновяване на европейския сграден фонд, ставащ все повече популярен като Вълна за обновяване, е един от ключовите приоритети на Европа в стратегията за растеж и постигане на климатична неутралност.

По тази причина форумът в Габрово в голяма степен ще концентрира експертно и политическо внимание именно върху възможностите и предизвикателствата за реализиране на Вълната за обновяване. Таня Христова акцентира върху ключовата роля на местните и регионалните власти в целия цикъл на планиране и изпълнение на политиките и програмите, свързани с енергийната ефективност, чиято крайна цел е да достигнат до хората.

Подчертано беше, че страната ни има историческия шанс към нея да бъде насочен огромен ресурс за политики, дейности и мерки за градско развитите. Според кметът на Габрово: „Всички в Европа, можем да споделим и да се вдъхновим от общата визия за по-зелено бъдеще. От мащаба на нашите амбиции, от скоростта на нашите действия и качеството на нашите решения зависи доколко ще успеем да подобрим условията на живот в и извън нашите домове, както и какви градове и населени места ще завещаем на нашите деца“.

 

Дните на климата и енергията в Габрово е хибридно събитие, което се провежда днес и утре /25 юни/ с основни акценти - Национални стратегически документи и местни планове; Споразумение на кметовете и Европейска енергийна награда; Енергиен мениджмънт и сертификационни системи; Инвестиционни концепции и начини за финансиране; Програми за обновяване на сгради; Енергийно неутрални градски райони и индустриални паркове и др.

 

В конференцията ще вземат участие представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Комитет на регионите, представители на правителството, НСОРБ, НПО, енергийни агенции, мрежи на местните власти, енергийни консултанти, финансиращи институции и чуждестранни лектори на експертно равнище.

Отблизо с някои от панелистите в Дните на климата и енергията можете да се запознаете тук.

Програма на събитието  

Снимки от събитието

Временна организация на движението на 26 юни в Габрово
24 юни 2021
Музеят на хумора и сатирата събира еколози и артисти в уъркшоп
24 юни 2021